Un total de 57 originals opten als premis literaris de Girona, és a dir, 28 menys que en l'edició anterior, quan se'n van presentar 85 per totes les categories. Els premis que convoca la Fundació Prudenci Bertrana mantenen la dotació del 2013, quan es va reduir per garantir-ne la continuïtat, i s'entregaran el 18 de setembre a l'Auditori de Girona.

Malgrat la davallada de participació, el president de la Fundació Prudenci Bertrana, Esteve Vilanova, va assegurar ahir que creu que "hi haurà una bona anyada" i que tenir menys candidats no vol dir menys qualitat. Va insistir en l'exigència que ha demostrat el jurat en la trajectòria dels guardons, declarant-los deserts quan no assolien el nivell exigit.

Així, de les 57 obres presentades, 32 opten al 47è premi Prudenci Bertrana de novel·la, mentre que l'any passat eren 36. El principal guardó està dotat amb 30.000 euros.

El Miquel de Palol de poesia és el premi que més "punxa", explica Vilanova, ja que ha passat dels 35 originals de fa dos anys i els 25 de l'any passat a només 11 candidats. "És un premi que pateix oscil·lacions fortes i hi ha anys més fructífers que d'altres", assegura d'un guardó per al qual el guanyador rep 2.400 euros.

El premi Carles Rahola d'assaig, reconegut amb 6.000 euros, ha rebut 7 originals, 9 menys que al 2013, quan en va tenir 12. A la distinció a la millor obra de literatura juvenil, el Ramon Muntaner, que té una dotació de 6.000 euros, hi opten set candidats, un menys que en l'edició anterior.

Dins el recompte no hi ha el Premi Lletra a la millor iniciativa digital, perquè la convocatòria restarà oberta fins al 5 de setembre, ni el premi Cerverí a la lletra de cançó. A aquest darrer, que s'escull per votació popular des d'avui i fins al 12 de setembre, hi opten La fília i la fòbia, de Joan Colomo; La promesa de Mazoni; No hi ha mirades, de Sanjosex: Santalegria de La Troba Kung-fú, Me'n vaig d'Els Pets i Llepar-te, de Mishima

La festa literària de Girona, que s'avança en el calendari respecte a edicions anteriors, estarà presentada per la periodista Bàrbara Julbe i tindrà un record per al mossèn i filòleg Modest Prats, mort al mes de març, perquè va ser un dels impulsors dels guardons i en va ser jurat durant molts anys.

"És de justícia recordar-lo", deia ahir Esteve Vilanova, "no només per les seves aportacions a les lletres catalanes sinó perquè en els moments difícils de l'inici dels premis va saber mantenir el timó ferm. Això ens ha permès arribar fins aquí".

D'altra banda, els premis literaris tindran una vessant solidària. Com fan des de fa tres anys, col·laboraran amb el Banc dels Aliments posant una urna per a donacions el dia de la cerimònia. La recaptació de la passada edició va servir per comprar 5.000 litres de llet.

Supervivència garantida

L'any passat, l'organització va reduir la dotació del guardó principa -un dels més ben dotats de les lletres catalanes- i el Prudenci Bertrana va baixar de 42.000 a 30.000 euros. L'objectiu era garantir uns guardons que quan van nèixer "van haver de superar problemes polítics i ara econòmics", segons el president de la Fundació Prudenci Bertrana. Vilanova, però, assegura que "la festa està consolidada" i que "no hi ha horitzó negre" gràcies al suport d'institucions i editorials.

"El més important és que els premis que publiquem es venen bé i que els guardons serveixen per donar a conèixer obres i autors", ressaltava.

De fet, va avançar que ja pensen en la celebració del cinquantè aniversari dels guardons, que serà d'aquí a tres anys.