Aquest cap de setmana promet. El cel serà l'escenari de dos grans esdeveniments dignes de ser contemplats: les Perseides, conegudes també com "les llàgrimes de Sant Llorenç" i la superlluna, quan coincideix la lluna plena amb el punt de la seva òrbita més proper a la Terra. Tot i que l'esdeveniment lunar li robarà protagonisme a les estrelles fugaces perquè el cel estarà menys fosc resulta que els Perseids són "pròdigs" a deixar veure els "bòlids" o "boles de foc", que són els meteors més lluminosos. Així és que, al cel, l'espectacle està garantit.

On es poden veure?

Són moltes les agrupacions d'arreu de Catalunya que organitzen trobades cada any per veure els Perseids. A la demarcació, per exemple, Astroempordà ha organitzat una trobada per a la nit del 12 al 13 d'agost, que és quan es preveu la màxima activitat, a la platja de Castell de Palamós. Cal portar-hi llanterna i si es vol, càmera de fotos i trípode per fer fotografies.

Pel que fa a l'Agrupació Astronòmica de Girona, instal·larà el seu camp d'observació al Mas Roig II de Llagostera el dia 12 a partir de les 9 de la nit.

En qualsevol cas, s'observin des d'on s'observin, Francisco Català, membre de l'Associació Valenciana d'Astronomia desaconsella l'ús d'instruments òptics (ni prismàtics, i menys el telescopi) ja que del que es tracta és de tenir un ampli camp de visió. Això sí, el millor és "observar-les còmodament estirat i en grup", perquè "quants més ulls, millor", continua explicant. I és que, aquí és especialment cert allò que "si parpelleges, t'ho perds", fa broma.

Per què ocorren i quan?

Tant Català com l'astrònom de l'observatori de la Universitat de València, Fernando Ballesteros, assenyalen que les pluges d'estrelles no són més que esteles de pols, restes de la formació del sistema solar. Des de l'Agrupació Astronòmica de Girona recorden queels Perseids no són una pluja de meteorits, sinó de meteors, ja que a les partícules dels cometes en òrbita les anomenem "meteoroides", quan aquestes es desintegren en la nostra atmosfera i deixen el seu característic rastre de llum s'anomenen "meteors", i si finalment algun fragment important arriba a impactar amb la superfície terrestre, aquest fragment recuperat s'anomena "meteorit".

La màxima freqüència dels Perseids serà la matinada del dia 13 d'agost, però es veuran una setmana abans i una després, ja que és el temps que la Terra triga a travessar l'enorme zona de "runes" (pols i gel) que va deixar al seu pas el cometa Swift-Tuttle, que és el que origina les populars pluges d'estrelles.

I, per què es diuen "Perseids"? Perquè el fenòmen es produeix dins de l'àrea del cel corresponent a la constel·lació de Perseu. Això de "les llàgrimes de Sant Llorenç", té més a veure amb llegendes i tradicions, com la petició de desitjos: cada vegada que es veu un estel fugaç, que en aquesta ocasió seran 100 cada hora, cal demanar un desig, però només es complirà si es demanen abans que desaparegui la seva estela.

La Lluna brillarà un 30% més

Català explica que cada 13 mesos i 18 dies de mitjana passa que la fase de Lluna plena coincideix aproximadament amb el moment del perigeu, quan el satèl·lit es troba a la mínima distància de la Terra, a 356.000 km. La conseqüència és que es veurà una Lluna un 14% més gran i un 30% més brillant aquest diumenge 10 a les 8 del vespre.