La pintora Mercè Diogène Guilera, nascuda a Perpinyà l'any 1922, va morir ahir a l'edat de 92 anys a Sant Cugat del Vallès, va informar la Galeria d'Art Canals a través d'un comunicat. Mercè Diogène Guilera, que va viure durant 60 anys a Valldoreix (Sant Cugat del Vallès), va ser guardonada l'any 1998 amb la Creu de Sant Jordi. Com va explicar la mateixa galeria, "la seva pintura deriva de l'impressionisme i destaca per la calidesa de les entonacions. Els seus temes preferits foren el paisatge i la natura morta i cal destacar també els seus treballs en diferents tècniques del gravat". La pintora també va realitzar tapissos de natura abstracta, alguns de grans dimensions.

Durant la Guerra Civil, la pintora es va traslladar a Marsella i va acabar l'aprenentatge amb Bernad Dorival, conservador del Museu d'Art Modern de París. Va estudiar a Barcelona i a Sant Cugat del Vallès, on des d'aleshores hi residia i hi va aprendre l'art de la tapisseria amb Carles Delclaux a partir del anys 70. El seu estudi taller de Can Montmay es va convertir en un centre de mecenatge de joves artistes.

Durant l'últim any, la ciutat de Sant Cugat li va retre un homenatge amb l'organització de diverses exposicions i la instal·lació del tapís de grans dimensions Vibracions, que està ubicat al vestíbul de l'Ajuntament amb motiu del seu 90 aniversari.

Mascarell lloa la seva vàlua

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va destacar "l'aportació inestimable que ha fet l'artista Mercè Diogène a la projecció de les arts visuals catalanes" i "la vàlua artística i la projecció internacional de la seva obra". Així va reaccionar el conseller, a través d'un comunicat, a la mort de l'artista. "Diogène ha tingut una enorme capacitat de treball, que sempre ha mantingut activa al llarg de la seva vida. Amb les diferents tècniques de gravat que ha utilitzat, ha donat a les seves obres un estil singular i propi que ha transcendit les nostres fronteres", va assenyalar el conseller. Mascarell va assegurar que "el tapís a Catalunya no es pot entendre sense la seva valuosa contribució".

Condol de la seva ciutat

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, va expressar també el condol de la ciutat per la pèrdua de Mercè Diogène.

En un comunicat, Conesa va remarcar que Diogène va ser "una gran artista i una gran persona" i va alabar la seva "personalitat, estil, classe i cor fins a l'últim moment".

La ciutat li va retre un homenatge amb motiu del seu 90 aniversari amb diverses exposicions sobre pintura, tapís, gravat i obra recent, un Any Diogène que va culminar el passat 30 de juny amb la inauguració de la instal·lació del seu tapís de grans dimensions "Vibracions", que mesura 11 metres de llarg per 4 d'ample. L'obra s'ha exposat al vestíbul de l'edifici de l'ajuntament de Sant Cugat. Fins aleshores el tapís estava guardat i poder exposar-lo de nou va ser un orgull per a la seva creadora.

Les mostres presentades en els últims mesos a Sant Cugat, a espais com la Casa Aymat, el Museu de Sant Cugat i l'EMD de Valldoreix, repassaven les diferents vessants artístiques de Diogène, com la pintura, el gravat i els tapissos.

El 1998 va ser premiada amb la Creu de Sant Jordi per la seva aportació al món de les arts visuals, al llarg de la seva trajectòria. Diogène també va dedicar part de la seva vida a fer de mecenes d'altres artistes.

El desig de Diogène va ser sempre donar el cos a la ciència. No obstant això, la família estudia fer un funeral.

Mercè Diogène va estar en actiu fins l'últim dia.