El concert de jordi Savall a l'església de Sort va cloure ahir a la nit el Festival de Música Antiga dels Pirineus. El FeMAP va posar punt i final a la seva quarta edició amb els concerts del violagambista català, que va exhaurir les entrades per a les tres actuacions a Puigcerdà, la Seu d'Urgell i Sort. Enguany, 4.500 persones han pogut gaudir dels 34 concerts que s'han dut a terme en un total de 22 municipis del Pirineu català i el Principat d'Andorra entre els dies 19 de juny i 20 d'agost. El FeMAP va tancar ahir la seva quarta edició amb un increment de públic del 12% respecte a l'any anterior, malgrat la reducció en el nombre de concerts, que ha passat de 40 a 34.

Durant aquesta edició s'han exhaurit entrades per a un total de 10 concerts, incloent les tres actuacions de l'Escolania de Montserrat, les tres de Jordi Savall així com també els concerts de Marta Infante i Manuel Vilas a Bossòst, el concert de l'ONCA i el Cor de Cambra de Lleida a Guardiola de Berguedà, el de l'Acadèmia de Música Medieval del FeMAP a Astell (La Torre de Capdella) i el de l'Ensemble Fortuna d'un gran tempo a la Casa Museu d'Areny-Plandolit d'Ordino.

El Curs de Música Antiga del festival, aquest any dedicat a la música medieval i dirigit per Mauricio Molina, ha mantingut la demanda de l'edició anterior i s'ha seguit internacionalitzant. Aquest 2014 s'han rebut sol·licituds d'arreu de Catalunya i l'Estat Espanyol, així com també d'Itàlia, Suïssa, Alemanya, Turquia, Anglaterra i el Japó.

L'organització va valorar ahir positivament l'experiència del FeMAP Cinema iniciada aquesta edició i espera potenciar-la els propers anys amb l'objectiu de continuar promocionant els productes gastronòmics del territori pirinenc i ampliant l'oferta paral·lela als concerts.

Més municipis el 2015

Segons va ressaltar l'organització, de cara a 2015, el FeMAP preveu un nou creixement en el nombre de municipis participants, així com seguir buscant experiències de concert úniques, "amb un plus" on l'experiència musical es complementi i s'intensifiqui gràcies a factors extra-musicals, ja sigui l'entorn patrimonial, la gastronomia o el component d'aventura, com en el cas dels concerts en paratges naturals.

El Festival de Música Antiga dels Pirineus ja ha ampliat aquest any la seva dimensió incorporant entre les seves seus dos municipis més de Girona (Besalú i Ripoll) i un de Lleida: Bossòst. La quarta edició del festival s'ha estat celebrant des del 19 de juny i ha acollit un total de 37 concerts en espais particulars de 22 municipis diferents dels Pirineus, proposant una experiència patrimonial i cultural al mateix temps. D'entre les poblacions gironines hi han participat també Alp i Puigcerdà.

Entre les actuacions realitzades han destacat l'actuació del cèlebre cor de cambra Solistes del Latvian Ràdio Choir, la participació del director i músic català Jordi Savall i l'obertura a càrrec de l'Escolania de Montserrat. També ha sobresortit l'actuació emmarcada en el tricentenari del 1714 que ja es va fer l'any passat, La Missa Scala Aretina de Francesc Valls interpretada per La Grande Chapellea. "Aquesta és l'edició més potent dels últims quatre anys i la que té més qualitat", va assenyalar ja abans del seu inici el director del festival, Josep Maria Dutrèn, que va assegurar que el festival es pot considerar ja un projecte consolidat. Entre els espais patrimonials singulars que s'han convertit en auditoris destaquen l'antic hospital de Sant Julià de Besalú, la catedral de Santa Maria de Urgell, l'església de Sant Joan d'Isil, el santuari de Queralt o l'església romànica de Bossòst, entre molts altres.

El festival va començar amb concerts en deu municipis.