El projecte Òpera Jove, que s'ha posat en marxa amb el suport del Conservatori de Música de Girona i la Diputació de Girona, sortirà al carrer d'aquí a poques setmanes. Es tracta d'una iniciativa que encapçalen els cantants i professors Chantal Botanch i Xavier Mendoza, que pretenen que aquest projecte sigui una plataforma on joves estudiants puguin exposar la seva feina davant el públic. "Volem que tota la producció estigui formada per gent jove que estudia", explica Mendoza, que afegeix que tothom -artistes i els equips d'escenografia, il·luminació, perruqueria i vestuari, entre d'altres- compleix aquests requisits.

Després de realitzar un càsting a escoles de música superiors i de grau mig de tot Catalunya, es van seleccionar uns deu joves que són els que representaran l'obra que recorrerà diferents municipis de les comarques gironines. L'espectacle d'òpera que s'ha escollit per apropar als escenaris és L'impresario in angustie. Mendoza detalla que l'obra durarà una hora, perquè s'ha preparat per a un públic familiar. Així, el fil conductor de l'espectacle serà en català, mentre que l'italià protagonitzarà les peces cantades. Tot plegat, amb l'objectiu de portar una obra d'òpera a diferents teatres de Girona, fins i tot als escenaris "on no acostuma a arribar aquest gènere".

De fet, aquesta és una de les finalitats d'Òpera Jove, que properament començarà una gira a municipis gironins per apropar el gènere musical i teatral arreu dels territoris de la demarcació. L'estrena serà el 20 de setembre a Girona i els següents mesos (del novembre al març) l'espectacle també farà parada a Bescanó, Roses, Cassà de la Selva, Palamós, Santa Coloma de Farners, Salt, Lloret de Mar, Palafrugell, Olot, Banyoles, Torroella de Montgrí, la Bisbal d'Empordà, Figueres i Blanes.

Activitats paral·leles

A part de la representació de l'obra, Òpera Jove també treballarà amb el públic amb activitats paral·leles. Així, el projecte realitzarà una sèrie de sessions als alumnes d'instituts de secundària de les localitats on es porti a terme l'espectacle. Mendoza destaca que les sessions consistiran en preparar una "performance" d'un quart d'hora, que els alumnes s'encarregaran de portar al carrer. A més, Òpera Jove es vol involucrar amb el teixit cultural d'art tradicional de cada municipi. Per això, es treballarà amb aquestes entitats, amb l'objectiu de crear una obra paral·lela a l'òpera "de tradició popular".

Tot i això, abans de començar la gira de l'espectacle, des del projecte Òpera Jove s'ha decidit organitzar la Fira Pedagogia + Art, que se celebrarà del 17 al 19 de setembre a Girona. Es tractarà d'una activitat de carrer protagonitzada per diferents entitats de cultura popular i que treballin diverses disciplines artístiques, com són l'art dramàtic, la dansa, la música o l'art plàstica. La finalitat és "lligar la pedagogia amb l'art", explica Mendoza, que assenyala que la Fira Pedagogia + Art consistirà en cercaviles al centre de la ciutat. Així, es pretén que l'òpera sigui al carrer i que el carrer també sigui a l'òpera.