El tresor que s´amaga a Roca Foradada

Es tracta del primer jaciment de l'època del paleolític en un assentament a l'aire lliure de la comarca del Pla de l'Estany, on es realitza una excavació sistemàtica

26.08.2014 | 07:12
El tresor que s´amaga a Roca Foradada
El tresor que s´amaga a Roca Foradada

La comarca del Pla de l'Estany és un territori ric on es concentren diversos jaciments arqueològics de diferents èpoques. Entre ells el de Roca Foradada, al terme municipal de Fontcoberta, concretament al veïnat de Melianta, on actualment s'estan duent a terme importants excavacions.

Roca Foradada és un jaciment en superfície, ubicat en un camp de conreu d'uns 800 m2, que respon a un antic assentament a l'aire lliure en el qual habitaren comunitats del neandertal. Va ser descobert l'any 1982 per Joan Abad i Santi Serra, investigadors paleolitistes i membres de l'Associació Arqueològica de Girona, i per primera vegada s'hi estan duent treballs d'exploració gràcies a l'interès d'un equip d'arqueòlegs gironins que s'han bolcat en el projecte, Alfons Díaz i Albert Aulines. En aquest context, cal destacar l'ajuda financera de l'Ajuntament de Fontcoberta i el permís del propietari del terreny on s'emplaça el jaciment, Sr. P. Roca.

L'equip d'arqueòlegs està format per Alfons Díaz, del Centre de Recerques Arqueològiques (CRA), i Albert Aulines, de l'Associació Arqueològica de Girona, tres estudiants de la Universitat de Girona i dos voluntaris aficionats. Tots ells treballen a "marxes forçades" per descobrir les restes paleolítiques que s'amaguen al subsòl. En el curs d'aquesta setmana s'incorporaran a l'equip tres estudiants més de la mateixa universitat.

Del 5 al 14 del març passat aquest equip d'arqueòlegs van començar a fer els primers sondejos al jaciment, que van donar resultats molt esperançadors. Des del 18 d'agost hi estan treballant de nou i s'hi estaran fins a finals d'aquesta setmana per tal de trobar més material per documentar. En aquestes primeres excavacions l'equip d'arqueòlegs ha trobat peces lítiques de la cultura mosteriana i de talla Levallois, corresponents al període cronocultural del paleolític mitjà, aproximadament d'entre 80.000 i 40.000 anys. Cal destacar que és la primera excavació sistemàtica en una estació en superfície al Pla de l'Estany. Amb aquestes excavacions s'examina l'evolució de les capacitats tecnològiques d'aquelles comunitats humanes, per intentar comprendre el seu dinamisme cultural retingut en aquest material lític conservat. La indústria lítica recuperada està confeccionada sobre roques locals, quars, quarsita i corneana, i en petites quantitats pòrfirs, lidites i sílex. Es creu que la seva procedència podria ser de les terrasses fluvials dels rius Ser i Fluvià, i de les terrasses de Centenys, centres d'aprovisionament propers al ?jaciment. Amb aquest tipus de material aquestes comunitats del neandertal que s'assentaven al jaciment de la Roca Foradada construïen les eines per a la seva supervivència.

Context històric

Els anys 80 un grup d'investigadors del paleolític va realitzar una sèrie de prospeccions arqueològiques dins l'àmbit de la prehistòria en el territori del Pla de l'Estany, canviant el paradigma que existia fins al moment, el qual parlava que l'home del paleolític només s'assentava en coves i abrics. En aquestes sortides de camp es descobriren un conjunt d'assentaments paleolítics en superfície, la qual cosa demostrava que aquelles comunitats paleolítiques no només habitaven en coves, sinó que s'aprofitaven els recursos naturals que els proporcionava el territori creant assentaments a l'aire lliure. Entre tots aquests, el més important, per la indústria lítica recuperada, és el de Roca Foradada. El 1989 es van realitzar unes segones prospeccions al jaciment i entre totes dues van acumular més de 2.000 artefactes lítics.

Arran d'aquests treballs, explica Alfons Díaz, "va sorgir la idea de fer les primeres excavacions a Roca Foradada i gràcies a l'Ajuntament de Fontcoberta, que ha cregut des del primer moment amb el projecte i al Sr. P. Roca, propietari del terreny on s'ubica l'assentament, es va fer la primera intervenció a principis de març d'aquest any". En aquestes primeres excavacions l'equip d'arqueòlegs va trobar peces lítiques de la cultura mosteriana i de talla Levallois del període cronocultural del paleolític mitjà, aproximadament entre 80.000 i 40.000 anys.

Aquest proper dissabte es farà una visita guiada al jaciment de Roca Foradada per a qui hi estigui interessat, a partir de dos quarts d'onze del matí.

Cultura

Daniel Craig tornarà a posar rostre a l'agent 007.
Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

L'actor continuarà sent el rostre de l'agent 007 en el nou lliurament de la saga, però per última...

Cinc cançons per recordar cinc moments de la vida d´Elvis Presley

Cinc cançons per recordar cinc moments de la vida d´Elvis Presley

Aquest dimecres se celebra el 40è aniversari de la mort del rei del rock

«Després de vint anys conservem intactes l´esperit i les ganes de fer música»

«Després de vint anys conservem intactes l´esperit i les ganes de fer música»

«Cap repte serà més exigent que interpretar la integral dels quartets de Beethoven», diu Tomàs

El Govern espanyol té «pensat» un acord de 10 anys amb Carmen Thyssen

El Govern espanyol té «pensat» un acord de 10 anys amb Carmen Thyssen

El ministre d'Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, nega que la baronessa hagi exigit...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema