L'actor i director teatral Pep Cruz tornarà a ser, 26 anys després, el cristià renegat Joanot en la tercera adaptació de l'emblemàtic musical Mar i Cel, de Dagoll Dagom, que es començarà a preparar el setembre amb repartiment i efectes especials renovats. El gironí Pep Cruz ja va interpretar aquest personatge fa més d'un quart de segle quan es va presentar per primera vegada el musical i ara, representar aquest mateix paper, li suposa "un repte", ja que l'obra és "físicament potent", segons va confessar ahir durant una entrevista. "Has d'estar en forma, perquè t'has d'enfilar al pal del vaixell, i fer-ho tot cantant. Ara mateix me'n vaig a fer gimnàstica", va dir Cruz, que ha estat temps preparant-se per a aquest repte.

Aquesta reestrena també constituirà un repte sentimental per a l'actor, que va estar dos anys fent Mar i Cel i que des d'aleshores, conserva grans amics i records d'alguns d'ells ja morts, com Eugeni Soler. A partir d'aquest dilluns, l'actor gironí començarà a assajar a la sala superior del teatre Poliorama i passats quinze dies, els assajos es traslladaran al Victòria, en el vaixell original on transcorre l'obra estarà ja muntat a l'escenari.

Mar i Cel, que es basa en un text d'Àngel Guimerà adaptat per Xavier Bru de Sala, està dirigida per Joan Lluís Bozzo, té música i orquestració d'Albert Guinovart i es representarà per tercera vegada en un escenari barceloní. En ella, Pep Cruz interpretarà una cançó en solitari -Cançó de Joanot-, on el cristià renegat explica la seva història, la d'un home que escapa i és perseguit per la justícia i que decideix pactar amb els cristians del vaixell per eliminar pirates a canvi d'un marquesat, una quantitat de terres i diners.

Altres interpretacions

Cruz es convertirà en Joanot un mes després d'haver actuat a l'amfiteatre Grec, on del 25 al 27 de juliol va formar part de l'elenc de Romance de Curro, el Palmo, un musical flamenc, al costat de Canales i Quique Morente, fill de l'emblemàtic cantaor de flamenc, Enrique Morente. En aquest espectacle, l'actor va interpretar Ramon Oller "el català", un professor anarquista que canta Dolça Catalunya begut i que, per aquest motiu, "els falangistes volen matar".

A més, aquest agost a part dels assajos del musical, l'actor ha realitzat quatre actuacions de l'obra Top Model, una comèdia de Sergi Pompermayer que dirigeix i en la qual actua, en les poblacions de Vacarisses, Ivorra, Santa Agnès de Malanyanes i Alpens. En aquest sentit, Cruz també va remarcar que a banda de la representació de Mar i Cel prevista per a tota la temporada al Victòria, existeix la "possibilitat de fer actuacions d'Un mosquit petit i de Romance de Curro el Palmo", espectacles en els quals intervé.

Tot i que no li falta feina, l'actor destacava que "el teatre està fatal i, encara que jo tinc feina, hi ha molts actors de la meva generació que han anat deixant-ho perquè no és còmode fer teatre, no es té un sou fix i els que es volen estabilitzar i formar una família prefereixen buscar una altra cosa". El gironí va afegir que "al teatre et pots passar un any fantàstic econòmicament perquè et surt una obra, alguna cosa de la televisió o una pel·lícula, però a l'any següent te'l pots passar al sofà de casa i això, a banda que crea inestabilitat, també crea certa angoixa", confessava l'artista. "Ara molts espanyols saben què és treballar en precari, però nosaltres, els actors, ho hem sabut sempre" opinava l'actor Pep Cruz.