Els treballs d'excavació que aquest estiu s'han estat realitzant a la Pobla medieval d'Ifach, a la població valenciana de Calp, han tret a la llum un tros de grafit on apareix la imatge d'un membre de la casa del comte d'Empúries, nebot de Saurina d'Entença i família de Jaume I. En la pedra datada de 1340 i descoberta set segles més tard, apareix un home de barbeta prominent que porta elm, escut i estendard pertanyents a la casa del noble català, indicant així que podria haver estat cavaller.

Tal com va explicar ahir el director dels treballs arqueològics, José Luis Menéndez, en aquesta última fase de les excavacions ha aparegut un nou edifici que ve a completar el dibuix de l'assentament. Es tracta d'una construcció defensiva que controlava el corredor d'accés a la ciutat medieval. El pavelló, segons sembla, podria haver estat la seu del cos de guàrdia, ja que en aquesta localització hi han aparegut, al llarg de l'estiu, restes que indiquen la presència de bancades per descansar, brasers per fer foc i piles per rentar-se i refrescar-se. José Luis Menéndez definia el conjunt com "una zona la utilitat de la qual era oferir descans i protecció".

Dins del que va ser la nau els arqueòlegs hi van trobar el tros de grafit gravat amb la imatge del cavaller de la Pobla. Per Menéndez, el fet que no es tracti d'un dibuix esquemàtic, sinó que se l'hagi dotat dels detalls suficients com per reconèixer la casa a la qual pertany, indica que en el moment en què es va dibuixar, entre 1340 i 1350, hi havia una presència ressenyable dels Entença.