El dissenyador d'alta costura Manuel Pertegaz Ibáñez va morir a Barcelona la matinada d'ahir als 96 anys. Pertegaz, que havia nascut a Olba (Terol), encara que sempre va ser ciutadà de Barcelona, on va viure des dels 9 anys, va culminar una de les carreres més llargues i fructíferes d'un artista espanyol amb el disseny que, potser, és el somni de qualsevol modista: vestir de núvia una futura reina. El modista va complir el seu dissenyant el vestit de casament que la Reina Letizia va portar al casar-se amb Felip VI al maig de 2004, un encàrrec que va considerar un gran honor i un gran colofó per a una carrera que va arrencar quan era gairebé un nen. Quan Letizia el va elegir per crear el seu vestit de núvia, el dissenyador aragonès ja era un mite de l'alta costura, amb sis dècades d'èxits a l'esquena, si bé va considerar l'encàrrec com una gran responsabilitat perquè, segons va explicar llavors, "és un vestit que passarà a la posteritat i en ell he posat tota la meva experiència, interès i afecte".

Tenia tretze anys quan Pertegaz va començar a treballar en una sastreria de Barcelona, que va ?obrir una secció de moda de dona, i va ser llavors quan va descobrir que el que més li agradava era la moda femenina. A partir d'aquí va començar una meteòrica carrera que el va consagrar com a mestre de l'alta costura. El seu nom també estarà per sempre associat a grans actrius de l'època daurada de Hollywood, com Ava Gardner, Audrey Hepburn o Paulette Goddard, a dones famoses de l'alta societat espanyola i internacional, com Jacqueline Kennedy, Aline de Romanones, Bibis Samaranch, i a la reialesa, com la reina Sofía quan encara era princesa o la duquessa de Windsor.

Després de la postguerra, els seus estilosos vestits jaqueta i els seus vestits van començar a destacar entre les dones espanyoles, i a mesura que millorava l'economia, es feia un forat a Barcelona i a Madrid, perquè vestir de Pertegaz era símbol d'elegància i de modernitat. La seva mestria amb l'agulla va fer fins i tot que li oferissin succeir Christian Dior al capdavant del taller de la casa Dior quan el dissenyador francès va morir de forma sobtada d'un atac al cor, però sempre va preferir quedar-se en el seu taller de Barcelona i seguir cosint al seu país.

Després del casament dels actuals reis d'Espanya, Pertegaz va començar a retirar-se, però encara va tenir temps, amb 90 anys, per presentar a Barcelona la seva primera col·lecció de joies, caracteritzades pel traç de la M del seu nom i els cercles, com a símbol del botó. El 2012 el seu taller de l'Avinguda Diagonal de Barcelona va deixar de cosir, coincidint amb la jubilació de les seves cosidores més fidels, però l'estudi va seguir obert i continua treballant en les línies de complements que desenvolupa el seu equip creatiu, i que fins al final va supervisar Pertegaz.

El senyor de la moda

Encara que Manuel Pertegaz va ser el primer modista espanyol que va conquistar la Cinquena Avinguda de Nova York i va vestir celebritats i actrius americanes, les generacions més joves el recorden avui per haver dissenyat el vestit de núvia de la reina Letizia. "He sabut fer una mica de moda i m'agrada molt l'art", deia Manuel Pertegaz. No obstant això, aquest dissenyador ha estat un dels grans creadors d'alta costura. Ara, en la història de la moda espanyola el seu nom s'escriu al costat de Balenciaga i Pedro Rodríguez.

Creador favorit de l'alta societat espanyola, va conquistar amb el seu talent París i Nova York i va idear patrons per a la Reina Sofia i primeres dames com Jacqueline Kennedy, a més de vestir les actrius Marina Berenson, Audrey Hepburn o Ava Gardner. "Jo li cuino i ell em cus", explicava la protagonista de Forajidos (1946). Autodidacta, treballador infatigable, humil i exquisit en els detalls, Manuel Pertegaz, que sempre va saber adaptar-se a la personalitat i peculiaritats de cada dona, trobava que la seva model perfecta s'encarnava en l'actriu Audrey Hepburn, "una dona esvelta, elegant i etèria", deia.

El 1917, la seva primera peça va ser un abric de drap negre que va confeccionar per a la seva germana, amb qui va començar a treballar en una petita habitació de casa del carrer Peñai. Però abans, després de descobrir el seu amor per la confecció femenina, va trobar feina en una sastreria on va aprendre la tècnica del patronatge. Després de la Guerra Civil espanyola, els germans Pertegaz es van traslladar al famós passeig de Gràcia de Barcelona, des d'on van vestir a la burgesia catalana.

La història de la moda s'ha encarregat de definir els seus dissenys d'atemporals, petites joies gràcies al fet que el creador va saber harmonitzar el seu particular estil clàssic amb les últimes tendències de la moda. El dissenyador va viure per la seva feina fins ben complerts els noranta anys. Va començar fent peces simples molt ben estructurades i després va anar evolucionant cap a un estil més personal i acolorit.

Condol de la família reial

Felip VI i Letizia, i els reis Joan Carles i Sofía van enviar ahir telegrames de condol a la família de Manuel Pertegaz, en els quals van expressar el seu condol i destaquen el "caràcter innovador" i l'"excepcional mestria" del difunt dissenyador.

En els dos telegrames es valora també la "llarga i fructífera trajectòria" d'aquest mestre de l'alta costura, que va passar gairebé 80 anys de la seva vida dedicat a la moda femenina i que va dissenyar el vestit de núvia amb el qual Letizia va contraure matrimoni amb el rei Felip.