El Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona va adoptar ahir la decisió d'iniciar converses amb els seus creditors per tal de reestructurar el deute que suporta. L'objectiu d'aquestes negociacions, expliquen des de la Universitat de Girona, és "garantir-ne la solvència i la viabilitat futura". La petició es fa en el marc de l'article 5 Bis LC 22/2003. I és que el Parc Tecnològic arrossega un deute de 40 milions d'euros que l'han abocat a "una situació crítica", segons la valorava el rector de la UdG, Sergi Bonet, a finals de juny. Ja llavors, Bonet, que també és president del Patronat del Parc, avançava que la seva intenció era intentar que l'Estat li condonés part dels 40 milions d'euros per evitar la fallida.

El passat 23 de juny, el Patronat va convocar una reunió per aprovar el nomenament d'Anna Albar com a directora del Parc tecnològic i es va donar sis mesos per elaborar un pla de viabilitat i un altre de sanejament per evitar caure en el concurs de creditors.

El mateix Bonet va explicar que s'estudiarien totes les possibilitats des de la condonació del deute per part de l'Estat fins a l'allargament dels terminis o la reducció de les quotes. El rector va advertir que "estem interessats en totes les opcions i anem a intentar-ho tot". Per això mateix va valorar l'"actitud positiva" dels patrons en la reunió. Aquestes negociacions amb les entitats bancàries o amb l'Estat serviran per poder un pla de viabilitat "creïble".

Els principals creditors d'aquests 40 milions d'euros són el govern central i amb entitats bancàries. En tots dos casos es tracta de finançament que es va aconseguir per tirar endavant la construcció d'edificis.Bona part dels diners per aixecar el parc van venir de l'Estat i la UdG els havia d'anar retornant gradualment en els anys ?següents. Inicialment, les previsions d'ingressos preveien que els diners es podrien retornar i també hi havia el compromís que la Generalitat ajudaria la universitat a pagar els crèdits. Entre 2006 i 2009, van ser anys de carència i les quantitats a pagar eren assumibles. Així mateix quan es van haver de fer efectius els primers pagaments de quantitats importants, no es van gestionar els ajornaments i el deute va començar a créixer. L'abril de 2012, l'Estat va permetre al Parc Científic i Tecnològic ajornar les quotes del deute públic d'aquell any. La mesura, que s'incloïa dins una disposició addicional del projecte de pressupostos, permetia donar oxigen a la situació econòmica en què es trobava el parc. El deute públic que arrossegava el parc i que la Generalitat es va comprometre a assumir, puja a ?gairebé 19 milions d'euros. Aquests diners es van destinar a aixecar diversos edificis del complex. Com que els diners de la Generalitat no arriben, per evitar el concurs de creditors, el patronat del parc va acordar pagar de manera solidària els 1,2 milions d'euros que s'havien de cobrir aquell any. L'actual rector ja va reconèixer el març passat que dubta que aquests diners que té pendents de la Generalitat puguin arribar.

Durant anys es va poder torejar la situació amb ajornaments de pagament, però en l'actualitat es reclama el pagament imminent d'uns nou milions d'euros. Les mateixes fonts apunten que des de la mateixa Universitat de Girona es demana que "no se segueixi ajornant el deute" i que la solució passa per renegociar el total.

Aquesta ja va ser la idea del nou equip de govern de la UdG, només d'arribar-hi. Com ja va anunciar el rector de la UdG, Sergi Bonet, l'objectiu és pagar el deute de més de 40 milions d'euros durant aquest mandat.

La solució que es plantejaria des de la UdG passa per un pla que comportaria la reducció de despeses de funcionament, així com l'alleugeriment de la plantilla.

A més per augmentar els ingressos, el Parc Científic i Tecnològic encara disposa de 3.000 metres quadrats de locals que hauria de posar a disposició d'empreses o centres d'investigació en modalitat de lloguer.