L'escriptor Albert Sánchez Piñol es mostrava indignat per la cancel·lació a última hora de la presentació del seu llibre Victus a Utrecht, a Holanda. L'Institut Cervantes d'Utrecht va anunciar aquest dijous al migdia que se suspenia la presentació, que s'havia de fer la mateixa tarda, sense explicar-ne els motius, mentre que els mitjans holandesos van informar que l'ambaixada espanyola havia atribuït la decisió al fet que es tracta d'un acte "sensible". "Això em crea molt mal rotllo", es va limitar a dir Sánchez Piñol, que encara es trobava a Holanda a punt d'agafar un vol de tornada a Barcelona.

Per la seva banda, l'editora d'Albert Sánchez Piñol a Holanda, ?Juliette Van Wersch, va dir que "l'Institut Cervantes d'Utrecht va cancel·lar l'acte al·legant que les ordres venien de Madrid". Van Wersch va confessar que estava molt enfadada però que alhora va entendre la situació dels organitzadors ja que "quan les instruccions venen de més amunt, no hi ha res a fer". Juliette Van Wersch està segura que l'acte es va suspendre per "raons polítiques", però afegeix que és estrany ja que és un llibre històric, no un "pamflet que promou idees polítiques". Va declarar que tota l'editorial està perplexa ja que és el primer cop que els ha passat un incident com aquest.

La resposta de la política catalana no es va fer esperar. El president català, Artur Mas, va afirmar que l'actuació va "en la línia del boicot internacional" que practica el Govern central. "Es com actuen des del govern espanyol. Sé com funciona això. Sé que es volen fer -des de Catalunya- accions a l'estranger i que el govern espanyol normalment intenta boicotejar-ho tot, si pot, així que sense novetat en el front", va dir Mas.

Al seu torn, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, considera "autoritària" la decisió de l'Institut Cervantes. Per al conseller, "la democràcia no és una percepció, és una realitat concreta que es manifesta cada dia amb gestos i en pactes i em sembla malament que gent, que probablement ni ha llegit el llibre, pugui considerar que a partir de principis desconeguts té dret a suspendre l'expressió lliure i democràtica de qualsevol autor".

Explicacions al Govern

CiU i ERC van demanar ahir explicacions al Govern per la decisió de l'Institut Cervantes. El senador de CiU Joan Bagué va presentar una pregunta al ministre de Cultura, José Ignacio Wert, a la sessió de control del Senat de dimarts sobre si la prohibició de presentar Victus "vol dir que el Govern espanyol ha recuperat el dret a censura". De la seva banda, ERC va registrar la sol·licitud de compareixença davant el Congrés dels ministres d'Educació, José Ignacio Wert, i d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, i va demanar explicacions al Govern en sospitar que hi ha pogut haver "pressions" per part de l'Ambaixada d'Espanya perquè l'acte no tingués lloc per les connotacions polítiques que pugui suscitar el llibre a l'actual context polític.

Malgrat el malestar generat a Catalunya, fons de l'Institut Cervantes holandès van negar que la presentació hagi estat "cancel·lada", "suspesa" o "censurada", i van assegurar que intentaran "per tots els mitjans" que es realitzi amb "normalitat" com a acte cultural en una altra data quan les circumstàncies actuals "cessin" en considerar que les "circumstàncies actuals són de gran sensibilitat", i no permeten assegurar que sigui un esdeveniment cultural sense connotacions polítiques.