En aquesta polèmica obra, el director de «Religión Digital» i el periodista José Manuel Vidal mostra l´evolució del cardenal espanyol Antonio María Rouco Varela al llarg dels últims 40 anys, qui ha passat de ser un religiós progressista fins a convertir-se en un dels màxims defensors de les polítiques de dretes.

El llibre Rouco. La biografia no autorizada, del periodista José Manuel Vidal, repassa la figura d'Antonio María Rouco Varela al llarg dels últims 40 anys i l'acusa «d´enfonsar la imatge» de l'Església a Espanya. Durant la presentació del llibre aquesta setmana, Vidal, director de Religión Digital, va analitzar el paper de Rouco al capdavant de l'Església espanyola, així com el canvi experimentat pel cardenal que «al principi era molt progressista», i que ha modificat el model eclesiàstic.

En el llibre es presenta a Rouco «com una persona insegura, autoritària i incapaç d'encaixar les crítiques» i a la qual «li costa ser conscient de la realitat», afirma el seu autor. Vidal relata l'arribada del cardenal a Madrid el 1994 «amb un aire fresc» i representant postures més progressistes, fins que va tenir lloc l'elecció de Joan Pau II. En aquest moment -va explicar el periodista durant la presentació- es va «congelar» el Concili i des de Roma es va buscar a gent molt fidel doctrinalment, amb bisbes «molt grisos».

El llibre, que va començar com un projecte autoritzat per l'expresident de la Conferència Episcopal Espanyola CEE, va acabar per convertir-se en una biografia no autoritzada després que Varela li tornés el primer capítol a l´autor «ple de guixots i correccions» a un diàleg novel·lat entre Rouco i els seus pares. Vidal es mostra convençut en l´obra que el cardenal passarà a la història per haver mantingut els privilegis dels acords Església-Estat, però lamenta que, en aconseguir això, «la credibilitat i la imatge de l'Església s'ha enfonsat» i serà molt difícil recuperar-lo. En aquest sentit, critica l'expresident de la CEE per convertir l'Església espanyola «en un actor polític» i sortir al carrer per manifestar-se en contra d'algunes de les mesures adoptades per l'anterior Govern socialista.

Segons l'autor, Rouco va convertir a l'Església en un poder enfront del Govern i va encarnar l'oposició política a Espanya. José Manuel Vidal, també l´acusa d'instaurar la por a l'Església. «Es va dedicar a controlar la institució a sang i foc», subratlla el periodista en el text. Com herència, Vidal opina que Rouco ha deixat «una por terrible» en el si de l'Església i l'ha portat a postures molt properes a la dreta.