Les aventures d'en Garrell, conegut com el "Tarzan d'Argela?guer", arriben al Festival de Sant Sebastià amb la projecció avui i demà divendres del documental Sobre la marxa, de Jordi Morató, a la secció Made in Spain.

El documental, que ha passat per diferents festivals i ha rebut ?guardons com el del públic al D'A Festival Internacional de Cine d'Autor, relata la història de Josep Pujiula o Garrell i les increïbles construccions que va començar a fer fa 47 anys, per després destruir i aixecar de nou, i repetir el cicle en diferents ocasions. El punt fort d'en Garrell és que "tota la seva vida ha sabut mantenir l'essència del nen que juga", explica Morató en una entrevista.

Sobre la marxa, produït per La Termita Films i la Universitat Pompeu Fabra, és un documental que va néixer fa tres anys i mig per una cadena de casualitats, com ha explicat Morató.

Morató va anar gravant el lloc i va conèixer en Garrell. "La història és més emocionant que el mateix lloc", assegura. El film incorpora escenes d'unes pel·lícules que Garrell gravava als anys 90 amb l'ajuda d'Aleix Oliveres, un noi de 14 anys, en les quals interpretava Tarzan. "Aquestes ficcions eren la millor manera d'explicar la seva vida real".

Va ser molt fàcil treballar amb en Garrell "perquè en cap moment es va oposar a ser gravat, i va seguir la seva rutina".

La confiança va anar creixent i al final ha estat gairebé "una relació d'amistat molt forta". Van viatjar junts a Itàlia, on la pel·lícula va rebre dos premis: "Va ser una gran experiència ja que ell feia 35 anys que no anava en avió i no havia sortit mai d'Espanya". Morató ha assenyalat que quan Garrell era un nen ja anava al bosc a "enfilar-se als arbres, a banyar-se al riu, a agafar peixos amb les mans... i això no ho ha deixat de fer mai". El director del documental ha remarcat la puresa i la frescor del personatge.

Les persones que veuen el film "surten de la sala amb moltes ganes de viure i continuar lluitant".

En Garrell ha tingut molts problemes al llarg de la vida i ha hagut de destruir i reconstruir el seu món moltes vegades. Però aquest fet mai ha suposat un procés depressiu, sinó que ell tornava amb més força i "era una excusa per reinventar-se".

Per Morató, aquesta és "la idea que els obstacles poden ser oportunitats per seguir endavant i reconstruir-se un mateix".

Arribar al festival de Sant Sebastià és tot un honor per a Sobre la marxa, pel·lícula que ha viatjat per Rotterdam, Màlaga, Canadà, Suïssa, Lisboa, Corea del Sud i Taiwan. Recentment ha estat la millor pel·lícula a l'Alcances de Cadis.

El film encara es pot veure a Barcelona als cinemes Zum-zeig. El 21 d'octubre s'estrenarà a Girona als cinemes Truffaut, en el marc del Festival Temporada Alta. El film seguirá al Truffaut en cartellera després del dia 21.

Les estructures aèries del Parc d'en Garrell van ser desmuntades fa uns anys per falta de permisos oficials, però ha quedat la immensa estructura de la base, ben visible per als visitants de la zona. L'Ajuntament d'Argelaguer ha demanat que les restes siguin declarades Bé Cultural d'Interès Local.