Aquest cap de setmana, l'Organització Mundial del Turisme (OMT) promou la Jornada Mundial del Turisme amb el lema "Turisme i desenvolupament comunitari". L'Església som conscients de la importància social, econòmica i religiosa que té el turisme, i per això la Santa Seu, per mitjà del Pontifici Consell de la pastoral per als Emigrants i Itinerants, acompanya des de fa temps aquest fet, vetllant per la seva dimensió evangelitzadora. Cada any, en ocasió de la Jornada, el Consell Pontifici ens envia un missatge que és bo que coneixem, ja que Catalunya, Espanya i el nostre bisbat de Girona tenim la sort d'acollir una gran quantitat de turistes. Pensem que Espanya és el tercer país del món en la recepció de turisme. En el seu Codi Ètic Mundial, l'OMT afirma que el turisme ha de ser una activitat beneficiosa per a les comunitats acollidores: "Els països i comunitats locals han de vetllar per les activitats turístiques i tindran una participació equitativa en els beneficis econòmics, socials i culturals que reportin, especialment en la creació directa i indirecta de llocs de treball".

És a dir, demana un enriquiment mutu per als acollidors i per als turistes. però no pensem només en l'àmbit econòmic, sinó en un àmbit de promoció integran de la persona i de les persones.

Cal assumir el turisme perquè porti un progrés equilibrat, sotenible i respectuós en tres àmbits: econòmic, social i ambiental, entès tant des de la perspectiva ecològica com cultural.

El turisme és un motor fonamental per al desenvolupament econòmic, per la seva contribució al PIB (entre un 3% i un 5% a escala mundial), per generar llocs de treball (entre el 7% i el 8%) i el 30% de les exportacions mundials en serveis, segons dades de l'OMT. Si comprovem el cas de Catalunya i de la nostra Diòcesi de Girona, veiem que les dues primeres dades augmenten considerablement. En els sis primers mesos d'aquest any les visites d'estrangers a Catalunya han crescut un 6,7%. Ja se superen els set milions de visitants. Per això certament el turisme és un instrument de progrés econòmic, de creació de treball i de desenvolupament d'infraestructures. Aquí, però, cal recordar un advertiment del papa Francesc en l'audiència del dia 1 de maig del 2013

(extret del Full Parroquial d'aquesta setmana).