L'artista i escultor Dani Karavan participarà demà diumenge a Portbou als actes acadèmics i en record de Walter Benjamin que, durant tot el dia, tindran lloc a la població per commemorar el 20è aniversari del Memorial Passatges, obra de Karavan dedicada a Benjamin.

Passatges es va inaugurar el 15 de maig de 1994 promogut per l'associació AsKI de Bonn (Alemanya) amb un ferm suport de la Presidència de la Generalitat de Catalunya i dels landers alemanys.

L'artista israelià Karavan assistirà a la projecció d'un audiovisual commemoratiu a la sala La Congesta. També participarà a una visita al Memorial i al descobriment de la placa del passeig de Portbou, que rebrà el seu nom.

La commemoració coincideix amb la proposta de l'Ajuntament de Portbou a la Generalitat que el Passatges sigui declarat Bé Nacional d'Interès Cultural, com a pas previ perquè pugui ser reconegut i protegit com a Patrimoni Mundial per la Unesco.

Passatges va venir a omplir el buit de la tomba inexistent del filòsof alemany d'origen jueu Walter Benjamín, que es va suïcidar a Portbou el 26 de setembre de 1940 quan fugia de la Gestapo camí d'Estats Units en saber que el seu visat no era vàlid i que havia de ser repatriat a França després d'una dura travessa a peu pels Pirineus.

Enterrat en un nínxol de lloguer del cementiri de Portbou amb els pocs diners que duia a la maleta, al cap de cinc anys les seves despulles van anar a parar a la fossa comuna.

Passatges és també un homenatge als éssers anònims que fugen pels camins de l'exili a la recerca de la llibertat.

Els actes commemoratius de diumenge inclouen un Simposi Internacional d'Art Públic, amb la participació de Dani Karavan i altres experts en arquitectura i art públic, com són: Benedetta Tagliabue, Xavier Monteys, Noa Karavan, Joan Nogué, Carme Grandas, Pep Admetlla, Ricard Planas i Pilar Parcerisas.

El memorial Passatges ha estat motiu de visita de nombrosos intel·lectuals de renom i d'una gran part del turisme internacional que visita la població. Situat a tocar del cementiri, ha esdevingut un símbol que dóna identitat al poble i al seu paisatge costaner.

El nom escollit per Karavan, Passatges, no només fa referència al fatídic pas de Benjamin per Portbou, sinó també a l'obra inconclusa de Benjamin, Passagenwerk, un treball monumental on l'autor, des de 1927, recollia textos i imatges per il·lustrar els trànsits i passatges de la vida urbana.

En el seu Memorial, Karavan va treballar en un sentit plenament benjaminià: connectant els rastres de dolor del passat, la memòria i l'exili amb la possibilitat d'un futur renovat.

De fet, el Memorial incorpora alguns dels conceptes més propis d'aquest pensador: la filosofia de la història, la necessitat de l'experiència, la idea de límit, el paisatge com a aura i la necessitat de la memòria.