La Universitat de Girona (UdG) encetarà aquest curs un nou programa dirigit a estudiants més grans de 50 anys que no poden assistir a les classes matinals. La responsable del programa és la professora Marta Ministral, que ?subs?titueix en l'activitat el malagua?nyat Josep Torrellas.

Es tracta del nou Programa Actualitza't, que té per objectiu posar a l'abast els temes d'actualitat que s'imparteixen a les aules.

El nou programa ofereix a la gent gran la possibilitat d'assistir en horari de vespre per rebre la formació universitària als sèniors que no poden assistir a les classes matutines.

L'actual programa permet l'accés per a cursar assignatures de qualsevol dels Graus que s'ofereixen a la UdG sense haver de tenir titulacions prèvies ni l'obligatorietat d'examinar-se, tan sols tenir més de 50 anys i capacitat de seguir el curs.

Però s'ha detectat una demanda social de persones que treballen i no poden assistir a les classes matutines, motiu pel qual s'ha creat el nou programa Actualitza't, amb horari de vespre.

Programa de quatre anys

Es tracta d'un programa de quatre anys molt flexible estructurat en quatre mòduls anuals que funcionen com a assignatures que agrupen matèries afins: el mòdul d'economia i empresa, el mòdul d'humanitats i ciències socials, i el mòdul de ciències i tecnologia.

Els estudiants sènior es poden matricular, si desitgen, per mòduls solts de durada trimestral, així com també poden optar a un sol mòdul que s'imparteix el darrer dijous de cada mes. En aquestes classes de caràcter teòric i pràctic aprendran quines són les més recents descobertes de cadascuna de les disciplines que s'ofereixen a la universitat, i s'assolirà un coneixement global i actualitzat de cap on van les ciències, les humanitats i les tècniques.

Tots els departaments de la UdG aportaran coneixement al programa Actualitza't al llarg dels seus quatre anys de durada, amb professors de reconegut prestigi que defensen aquesta modalitat de formació al llarg de la vida pròpia d'una universitat que es vol definir com a integradora i amb responsabilitat social.

Aquesta àrea de la UdG s'anomenava fins fa poc Formació de la Gent Gran. El responsable era el professor Josep Torrellas, que va morir d'una malaltia, i a qui es retrà homenatge el dia 21 d'octubre a les 19h).

La nova responsable de l'àrea és Marta Ministral, i l'activitat passa a anomenar-se Aula de formació Sènior per a més grans de 50 anys, que té una versió abreujada: AULA SÈNIOR +50. El nou equip de gestió vol fer èmfasi en el fet que l'oferta s'adreça a persones més grans de 50 anys, les quals no necessàriament s'han de sentir identificades amb el nom de gent gran.

Per aquesta raó, s'està treballant en la possibiliat d'oferir més oportunitats de cursos i formació fora de l'horari matutí."Ens adonem que la majoria d'alumnes sènior són persones jubilades amb una mitjana de 67 anys", ha dit Ministral