El passat dia 6 fou inaugurat el curs 2014/15 de la UNED alhora que les noves dependències a la Factoria Cultural Coma Cros de Salt, i la sala auditori plena de gom a gom va posar de manifest l'estima dels assistents així com l'enorme satisfacció per la progressiva recuperació de la Factoria Cultural Coma Cros.

L'Acte fou amenitzat pel cor de la UdG amb una selecció exquisida de cançons interpretades de forma excel·lent i amb un final brillant de l'himne universitari Gaudeamus Igitur, que va fer vibrar la Factoria, talment com si els vells telers tornessin a funcionar.

Després d'una breu i amable visió de la memòria del Centre es va procedir a homenatjar els tutors jubilats així com a l'entrega de diplomes als alumnes que han assolit la titulació.

El professor Joan Manuel del Pozo ens va delectar amb una magnífica conferència sobre el Temps de viure i d'educar-se, posant de manifest les seves qualitats de coneixedor i comunicador, essent totalment escaient al contingut de l'acte. Els diferents parlaments dels membres de la mesa foren molt interessants.

La directora, Sra. Montserrat Palma, va fer esment a qüestions acadèmiques així com a la satisfacció i agraïment per poder disposar d'unes instal·lacions i equipaments excel·lents.

El senyor Xavier Soy, president del Patronat, féu un recorregut per les diferents seus ocupades pel Centre a partir del 1976, sempre amb el suport inestimable de la Diputació de Girona, alhora que l'obertura de les seus a les comarques del Ripollès, Garrotxa i l'Alt i Baix Empordà. Va voler recordar l'esforç econòmic de la Diputació i el rectorat de la UNED arran d'una trobada amb els màxims representants institucionals que varen possibilitar l'inici de la rehabilitació en base a un projecte dels equips tècnics de l'Ajuntament de Salt i la Diputació dirigits per l'arquitecta Sra. Andrea Llucent, que va saber recollir els suggeriments dels usuaris i acceptar millores proposades pel rectorat.

Entenc com extraordinària la compatibilitat entre elements estructurals propis de la Factoria i les tipologies escaients d'un centre universitari.

El parlament del Sr. Jaume Torramadé, alcalde de Salt, transpirava eufòria, satisfacció i orgull pel fet d'haver pogut recuperar la vella factoria i reconvertir-la en una potència multicultural donada la convivència i sinergies que, dins les seves parets, hi coincideixen. La UOC, l'ERAM (de la UdG), la Biblioteca Pública de Salt, el centre El Canal, el Museu de l'Aigua, el viver d'empreses...

Per últim, el rector de la UNED, Alejandro Tiana Ferrer, es referí als 42 anys d'una universitat pensada específicament per persones que compartien estudis amb feina i obligacions familiars. Actualment disposa de més de 250.000 estudiants distribuïts per tot l'Estat amb el suport dels més de 60 Centres Associats que densifiquen el territori i l'apropen als ciutadans.

Amb les paraules del Rector declarant inaugurat el curs i la nova seu a Salt es culmina tot un procés de reunions, oferiments, planificacions, dotacions i entusiasme que ha sabut trobar les complicitats necessàries per assolir l'objectiu. Un exemple de col·laboració, generositat i descentralització institucional.

Estic convençut que el futur de la UNED de bracet amb la Factoria Cultural Coma Cros donarà anys d'esplendor i difusió a la cultura en la seva vessant universitària.