El mòdul Philae de la sonda espacial Rosetta va portar a terme ahir els seus últims preparatius per a l'aterratge programat avui al cometa "67P/Txuriumov-Gerasimenko", tot això gestionat per l'Agència Espacial Europea (ESA). La separació del mòdul està programada al voltant de les 09.03 GMT i l'aterratge hauria de tenir lloc al voltant de set hores més tard, segons va informar l'ESA, que a la seva pàgina web emetia ahir l'operació amb els preparatius a partir de la tarda.

De fet, a partir de les 19.35 GMT es van fer una sèrie de verificacions que servien per donar llum verd definitiu a la missió quan es faci una última maniobra, entre les 06.35 i les 07.35 GMT d'avui, per col·locar Rosetta en la posició idònia perquè Philae estigui en la trajectòria en direcció al cometa.

El punt d'aterratge, batejat Agilkia, té un quilòmetre quadrat i és a prop d'una depressió plena de roques que caracteritza el més petit dels dos lòbuls del cometa. Es tracta d'una de les àrees amb terreny menys accidentat d'entre totes les opcions considerades durant la selecció del lloc idoni.

La major part de la superfície del cometa està coberta de roques -algunes de la mida d'una casa- i de pronunciats pendents, fosses profundes i grans penya-segats. El mòdul té una autonomia pròpia d'uns dos dies i mig, després dels quals la seva supervivència estarà lligada a la capacitat de recàrrega dels seus panells solars, depenent que no quedin tacats per la pols que desprèn el cometa.

Rosetta, llançada el 2004, té com a missió estudiar per primera vegada la superfície d'un cometa, que els científics consideren constituït per un material més primitiu que el dels planetes, amb l'esperança que això aclareixi alguns dels grans misteris sobre la formació de l'Univers.