Un grup de científics i enginyers ha creat a Barcelona la companyia Celestia Aerospace, amb l'objectiu de desenvolupar i llançar a l'espai satèl·lits de baix pes usant un avió militar rus Mig-29 supersònic, que posarà en òrbita els nanosatèl·lits adossats a míssils arrow desactivats que dispararà a l'espai.

Segons va explicar el cap d'operacions de vol de la companyia, Daniel Ventura, que serà un dels pilots que posarà en òrbita els nanosatèl·lits, estan estudiant la possibilitat d'utilitzar l'aeroport de Lleida-Alguaire "perquè ha de ser un que tingui poca activitat comercial". A més, Ventura, que va informar que el primer llançament el preveuen per a principis del 2016, va explicar que l'empresa neix amb una inversió inicial per fases de 50 milions d'euros, malgrat que va reconèixer que encara estan en converses amb els inversors. "Fins ara, una empresa que necessiti fer un experiment a l'espai ha de buscar lloc en un satèl·lit convencional, buscar una empresa que ho faci, una altra que el llanci i una tercera que gestioni la informació que transmet el satèl·lit. Nosaltres ho farem tot i a un preu molt més baix, cosa que fins ara no existeix al món", va assenyalar.

El servei que ofereix Celestia Aerospace, dirigida per l'exdirectora del clúster aeroespacial de Catalunya, la física Gloria García-Cuadrado, "abraçarà totes les fases del desenvolupament i operació d'un satèl·lit, serà un servei integral de baix cost únic en la indústria aeroespacial", va comentar Ventura.

Fabricació a Barcelona

Celestia Aerospace, on treballaran 40 científics, enginyers i pilots, fabricarà satèl·lits de baix pes adaptats a la necessitat de cada client, d'entre 1 a 10 quilos, i de petites dimensions, amb forma cúbica a partir de 10 centímetres d'aresta, a partir d'uns 50.000 euros cada satèl·lit.

La fabricació la faran a Barcelona i l'hangar d'integració del nanosatèl·lit al seu sistema de llançament, el volen ubicar en un aeroport espanyol, que podria ser el de Lleida, el de Terol o el de ?Castelló. Ventura va avançar que ja tenen signat un compromís per llançar 40 nanosatèl·lits cada any per a una firma de comunicacions encriptades, encara que també hi ha empreses biofarmacèutiques o de semiconductors interessades.