Aquest fet i la narració evangèlica de la paràbola en què Jesús fa una valoració de la nostra vida (capítol 25 de Sant Mateu) m'han animat a escriure un guió o pauta que ens ajudi a avaluar la pròpia vida durant l'any que hem viscut. Recordeu la paràbola anomenada del Judici final: "Veniu... perquè quan tenia gana em donàreu menjar, quan tenia set em donàreu beure, quan anava despullat em vestíreu, quan estava malalt, a la presó, quan era foraster...".

La finalitat d'això no és flagel·lar-nos o constatar les nostres limitacions i incoherències, sinó sobretot descobrir i agrair tot el que hem viscut, potser sense adonar-nos-en, i per donar-ne gràcies.

Cal repetir que l'experiència més fonamental és descobrir i adonar-se de tot el que Déu ha fet, fa i vol fer per a cadascun de nosaltres. D'aquesta experiència brolla l'acció de gràcies.

Alhora, és molt important ser més conscients dels nostres defectes, incoherències i pecats, perquè això ens ha d'ajudar a confiar en la misericòrdia, en el perdó de Déu i en la necessitat de salvació. Si no és així, hom es pregunta per què necessitem un salvador, per què necessitem la salvació.

Em limito a suggerir algunes pautes que ens ajudin a fer balanç de la nostra fe, de la nostra esperança i caritat, les tres grans virtuts, o, si voleu, els valors més importants: avui, en relació amb el fet de creure i estimar. La virtut d'esperar serà el tema de la propera carta, que iniciarà el temps d'advent.

Creure

Hem gaudit de creure en Jesuscrist? Hem viscut amb joia la nostra vida cristiana? Ens hem esforçat per afermar la nostra fe, per celebrar-la, per formar-nos-hi, per proposar-la?

Sense fer cap operació matemàtica, ens podem preguntar quantes hores hem "dedicat" a Déu per estimar-lo, lloar-lo, escoltar-lo, parlar-hi... i les hores que hem dedicat a aficions, distraccions... En definitiva, cal veure si ens hem esforçat o almenys intentat "estimar-lo amb tot el cor, amb tota l'ànima, amb tot el nostre ésser", tal com ens recorda Jesús en el primer manament, quan és preguntat sobre què cal fer per viure, i per viure de veritat i per sempre. Hem celebrat el diumenge participant de l'Eucaristia? (extret del Full Parroquial d'aquesta setmana).