Científics britànics descriuen, en un estudi publicat ahir a la revista Nature, un mètode que permet mesurar amb més precisió que fins ara la distància fins galàxies situades a desenes de milions d'anys llum de la Terra.

L'investigador Sebastian Hoenig i el seu grup a la Universitat anglesa de Southampton han concebut un mètode en el que utilitzen càlculs geomètrics, en lloc de la lluminositat de les galàxies, per determinar la seva distància. Gràcies a aquesta tècnica, han establert la distància a la qual està situada la galàxia NGC 4151, coneguda entre els astrònoms com el "Ull de Sàuron", per la semblança amb algunes escenes d'El Senyor dels Anells.

Segons el nou càlcul, el forat negre que es troba al centre de NGC 4151 està a 19 megaparsecs de distància (61.940.000 d'anys llum), mentre que fins ara les estimacions oscil·laven entre els 4 i els 29 megaparsecs (de 13 , 04-94.580.000 d'anys llum).

"Una de les claus d'aquest descobriment és que les distàncies es poden determinar d'una manera bastant precís, amb només un 10 per cent d'error", va descriure Hoenig. "De fet, si el resultat que hem obtingut per NGC 4151 es pot extrapolar a altres objectes, potencialment pot batre qualsevol altre mètode actual per determinar distàncies fins a galàxies remotes, basat simplement en principis geomètrics", va afegir l'investigador.