El parc neolític de la Draga de Banyoles, un jaciment arqueològic considerat excepcional a Europa per a l'estudi de l'activitat humana de fa més de 7.500 anys, ha estat escollit per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per convertir-lo en una escola per als nous arqueòlegs catalans i també de fora.

La UAB i l'Ajuntament de Banyoles van signar ahir la creació del primer Campus d'Arqueologia que crea la universitat barcelonina, i no es descarta estendre a altres punts del territori.

L'acord es va formalitzar al Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, centre que conserva les més de 46.000 peces extretes els darrers anys del parc neolític de la Draga, un jaciment excepcional on les restes afloren en molt bon estat de conservació gràcies al fet de trobar-se per sota del nivell de l'aigua.

Els estudiants podran dur a terme les seves pràctiques sobre el terreny en La Draga i al Museu d'Arqueologia de Banyoles, on es podran aplicar les tècniques analítiques més avançades.

El rector de la UAB, Ferran ?Sancho, va destacar "les condicions extraordinàries de preservació" d'aquest jaciment neolític, on els alumnes podran desenvolupar "tècniques punteres d'anàlisis de restes".

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, va subratllar que aquest acord suposa "la continuïtat d'un projecte" que contribuirà a donar a conèixer el ric patrimoni d'aquesta ciutat.

La Draga compta amb instal·lacions com bungalous i laboratoris per facilitar la feina de camp i l'anàlisi dels materials, així com espais divulgatius i la rèplica de cabanyes de l'època del neolític que compleixen funcions de recurs pedagògic i turístic.

Aquest jaciment, datat entre els anys 5.400 i 5.000 aC, correspon a una de les primeres comunitats camperoles del nord-est de la península Ibèrica i s'ubica a la riba oriental de l'estany de Banyoles.

La principal peculiaritat de La Draga és que, en estar cobert en el seu nivell arqueològic pel nivell freàtic, compta amb unes condicions anaeròbiques que afavoreixen la conservació de la matèria orgànica que el fan únic a Europa.

Des que unes obres al parc de la Draga van deixar al descobert fragments de ceràmica, fauna i petxines d'aquella època ara fa 25 anys, aquest poblat neolític ha estat un camp de proves per a les noves generacions d'arqueòlegs de Catalunya i de fora.

"Hem après molts mètodes nous i hi hem aplicat tot de tècniques innovadores en la recerca", afirmava aquest dimecres Raquel Piqué, professora del Departament de Prehistòria de la UAB, que va afegir que "és una sort que ara de forma més oficial i estable esdevingui un jaciment-escola".

La creació del Campus Arqueològic de la UAB a Banyoles vol precisament dotar de "continuïtat" i "transparència" aquesta funció que durant anys ha fet el jaciment de la Draga, segons va explicar el rector Sancho.

Fins ara, aquestes tasques de coordinació i logística per acollir la vuitantena d'estudiants que cada any passen pel jaciment per fer el seu treball de camp es feia de forma més "casolana" i ara se li vol donar un caràcter oficial amb aquesta marca concreta.

Cada alumne fa una estada d'una setmana a la localitat per treballar al jaciment. De forma paral·lela, aquest treball de camp també està obert a estudiants de màster i investigadors.

Es tracta d'una fórmula pionera perquè és la primera vegada que la UAB a través del grau d'Arqueologia crea un Campus d'Arqueologia.

"És una prova pilot i estem segurs que sortirà bé", va dir el rector. En un futur, no es descarta aplicar-ho a altres jaciments arqueològics de Catalunya.

En els 25 anys de treballs arqueològics duts a terme fins ara només s'ha excavat un 10% del total de la superfície del poblat neolític, que es considera que encara donarà moltes sorpreses.