Un viatge familiar a les ciutats amb patrimoni supervivent de la Grècia clàssica i un tractament de quimioteràpia contra el càncer són dos antecedents sense els quals l'escriptor Lluís Busquets i Grabulosa (Olot, 1947) no hauria publica la novel·la La mirada de l'auriga, una novetat de l'editorial Gregal, de Maçanet de la Selva.

Les fotos preses al rostre de mirada impassible d'una escultura durant una estada al Museu de Delfos, una de les ciutats mítiques del món antic, van subjugar Lluís Busquets, que a poc a poc es va veure empès a investigar el contingut d'una inscripció al peu d'aquesta escultura que algú va intentar esborrar a cops de martell.

Aquest és un dels enigmes que desvela La mirada de l'auriga, novel·la protagonitzada per Basili de Camarina, un personatge de 90 anys que està tip de viure i que l'escriptor ha inventat recreant l'estat d'ànim i les sensacions viscudes en la pròpia carn durant un dur tractament de quimoteràpia que va rebre per superar el càncer.

"Sense aquesta experiència clínica no sé si hauria pogut descriure amb precisió el meu protagonista", comenta Lluís Busquets, col·laborador habitual del Diari de Girona.

Reconstrucció històrica

Aquest personatge de 90 anys, de jove guanyador de curses als Jocs Pítics de Delfos, i model per a l'escultor que va cisellar l'escultura, rememora ara un fets que permeten reconstruir la història de les nissagues familiars que fa 2.500 anys van protagonitzar un dels moments més mitificats de la història.

Enllà de les facècies familiars, la novel·la abraça tota la història de la cèlebre escultura de Delfos, avui diàriament fotografiada per milers de turistes, a través dels records de l'auriga sobre un temps en què el món grec estava en col·lisió amb els bàrbars, siguin aquest els cartaginesos o els perses de la batalla de Salamina.