L'Ajuntament de Sant Joan les Fonts, en col·laboració amb la parròquia, preveu posar vitralls a les finestres del presbiteri, la rosassa i les finestres laterals de l'església parroquial. La previsió és que la posada de vidrieres de colors emplomades suposi un canvi important en l'aspecte de la nau del temple.

L'interior de l'església neogòtica de Sant Joan es caracteritza per les finestres laterals rodones i rectangulars tapades que l'envolten. Moltes d'elles només estan marcades i les úniques que tenen vidres són les del presbiteri (sobre l'altar) i les de la rosassa de la façana. Això no obstant, són vidres de colors sense cap dibuix.

La intenció és que la nova decoració estigui basada en figures religioses, ja que volen que quan els vitralls estiguin posats tinguin un valor artístic. Per això, han avançat que seran formes actuals i que cada vitrall estarà dedicat a un patró o a un símbol religiós que tingui relació amb el poble.

Per això, l'escola de Belles Arts i un grup important d'artistes del poble treballa en el projecte. La intenció és dur a terme el pla per etapes, i el final es preveu en un termini llarg. Això no obstant, els primers treballs poden no estar tan lluny. Les dificultats són els recursos i la complexitat de l'obra. L'església parroquial de Sant Joan les Fonts és un edifici singular. Es caracteritza pels alts murs i per les dimensions de la nau. Situada sobre d'un turó, és visible des de la major part del poble i fins tot des dels límits amb les localitats veïnes.

Es pot dir que el seu campanar és tot un símbol. Va ser començada al voltant de 1890 pel rector Bartomeu Buch. La construcció del temple va coincidir amb un temps de molta activitat de les fàbriques Torras i Capdevila.

En aquella època va tenir lloc la configuració del nucli antic del poble entorn de la plaça i els carrers de Sant Antoni i Santa Magdalena, separats pel pont que dóna accés a l'església.

Per fer-lo van usar greda de la zona de les Mulleres i les pedres volcàniques, que dónen a algunes parts de l'edifici un aspecte únic, com si fos cremat. El 17 de novembre del 1897, les pluges van enfonsar una bona part de la nau.

L'any 1915, el bisbe Francesc Mas la va visitar. Llavors la nau central ja estava construïda, però les torres laterals, una de les quals és la del campanar -d'uns 30 metres- no es van donar per acabades fins a la dècada dels quaranta.

La contribució de Bartomeu

Mossèn Bartomeu arribar a Sant Joan el 1890 i va tenir la idea de fer l'església parroquial actual. El projecte li va suposar que el titllessin de boig, segons es va recollir en la premsa. L'any 1927 va ser rellevat per mossèn Joan Figueras, queva continuar l'obra de l'església.