A un mes escàs de la celebració d'un dels grans esdeveniments que no ha caigut de l'agenda per la crisi i els sobrecostos, l'adoració del Nen Jesús, els Reis Mags deuen haver sortit ja de viatge des d'Orient. Melcior, Gaspar i Baltassar segurament tornaran amb les seves barbes postisses. No tindran més problemes que la cada dia més dura competència del Pare Noel.

A Baltasar, el tercer de la comitiva, l'executiva socialista que dirigeix Pedro Sánchez el sotmetrà aquest any a un control ferri si ha posat a la maleta, junt amb la clàssica mirra, el maquillatge i la pintura per simular que és d'ètnia negra. Això és, si es tracta d'un impostor, d'un Baltasar representat per un home o una dona blanc en la tradicional cavalcada del 5 de gener. La direcció federal del PSOE ha declarat la guerra als "Baltasars pintats en les cavalgades de reis" en pro de la multiculturalitat.

L'executiva federal ha enviat una circular en la qual demana col·laboració per tal que en els 542 municipis valencians els que actuen en el paper de Baltasar -potser el rei més estimat pels nens- "pertanyin al col·lectiu africà i d'afrodescendents". Que no siguin blancs pintats, sovint amb escassa perícia al coll i a la part posterior de les orelles.

La carta està firmada pel coodinador de l'àrea de Política Municipal de Ferraz, Carlos Daniel Casares, que presta cobertura logística a una iniciativa impulsada per l'anomaneat Grup Federal Afrosociaclista, un col·lectiu que agrupa immigrants afiliats al partit que lidera Sánchez.

El PSOE pretén desterrar dels municipis una "pràctica arcaica, obsoleta i molt criticada per les organitzacions afro i pel propi grup federal Afrosocialista de PSOE", segons l'escrit.

El responsable de política municipal diu que acabar amb aquest costum -en retrocés, d'altra banda- dels "Baltasars pintats" suposa, a més, "una bona oportunitat per apostar per les polítiques d'integració de la població afro mitjançant la seva integració a la cultura i a la tradició i apostant per fer visible que aquest col·lectiu formi part de la societat".

En la seva missiva a col·lectius locals, el coordinador de política municipal subratlla el "compromís del PSOE amb la diversitat de l'Espanya d'avui". Trasllada, així mateix, que el grup Afrosocialista "sol·licita als nostres companys i companyes socialistes en les corporacions locals suport i col·laboració en la recerca de referents socialistes".