La reina Fabiola de Bèlgica, vídua del rei Balduí I, que va morir divendres als 86 anys, va decidir llegar tot el seu patrimoni personal a una organització sense ànim de lucre per ajudar les persones més desfavorides i necessitades a Bèlgica, segons publicava ahir el diari Le Soir en la seva edició digital. Segons el testament de Fabiola, redactat en els últims anys de la seva vida, la seva herència personal anirà a l'organització Obres de la Reina, creada amb motiu del matrimoni amb Balduí el 1960. Ara s'haurà de realitzar un inventari del seu patrimoni privat per tal de determinar amb exactitud quin serà el seu llegat a aquesta organització.

D'aquesta manera, Fabiola, que no va arribar a tenir fills, llegarà les seves possessions no als seus nebots sinó a la caritat, el que podria contribuir a "restaurar la imatge" de la monarca després que es revelés que havia creat tres fundacions perquè el seu llegat anés a parar als seus parents sense pagar els alts impostos de successió de Bèlgica. En aquest sentit, Le Soir va recordar que, en aquest país, els drets de successió són "clarament menys importants" en el cas de cedir una herència en el marc d'una fundació que si es tracta d'un llegat clàssic entre tia i nebots.

La vídua del rei Balduí va estar implicada en una gran polèmica quan al gener de 2013 es va destapar l'existència de la fundació Fons Pereos, una entitat creada per ella que li podria haver permès llegar als seus nebots el seu capital esquivant el 70% de gravamen que imposa la legislació belga quan no hi ha descendents directes. El Tribunal de primera instància de Brussel·les va ordenar-ne la dissolució.