El PSC demanarà al Congrés la compareixença del secretari d'Estat de Cultura, José María Lassalle, perquè aclareixi en quina situació es troba el retorn a Catalunya dels papers de Salamanca, després que la Generalitat denunciés que no va arribar tot el material acordat. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va anunciar la setmana passada que estudia emprendre les "mesures legals" contra l'Estat si ha incomplert els acords d'enviament del material procedent de l'Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola, un cop arribada l'última remesa de papers des de Salamanca.

Segons dades del Ministeri de Cultura, els documents que van arribar van ser 238 caixes amb 350 llibres, 4 banderes, 33 objectes entre els quals hi ha cartells, làmines, mapes i plans, mentre que la Generalitat considera que haurien d'haver arribat un total de 300 caixes amb documentació textual, 50 documents entre fotos, làmines i pamflets, 10 banderes i uns 3.000 llibres i diaris.

En un comunicat, el diputat gironí del PSC al Congrés Àlex Sáez va insistir ahir que estan pendents "una cinquantena de caixes de que no tenen un propietari clar, però que pertanyen a famílies catalanes". Sáez va denunciar que el Govern del PP "té greus problemes per complir la Llei de restitució de la Generalitat de Catalunya dels documents confiscats amb motiu de la Guerra Civil custodiats a l'Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola". "El PP posa pals a les rodes en donar compliment a tot el que fa referència a la memòria històrica", va criticar el diputat, que va acusar Mariano Rajoy, de "no complir tampoc la llei corresponent i, entre d'altres coses, haver eliminat dels pressupostos les partides per obrir fosses comunes i reparar a les víctimes de la Guerra Civil i la postguerra".