Rafel Llussà exposava els seus propòsits al Diari de Girona en una entrevista el passat 15 de setembre. Es va presentar al deganat amb un programa de renovació de la Facultat de Lletres.

"Estem en un moment d'incerteses sobre l'ordenació acadèmica i a vegades es discuteix si tenim prou estudiants per mantenir les titulacions, i per tant, un era consolidar els estudis actuals", argumentava.

Un dels objectius de Llussà era incrementar el nombre d'estudiants, "que és un punt flac a totes les universitats catalanes pel que fa a Lletres i Humanitats", reconeixia sense embuts.

Un altre objectiu era treballar per "millorar la docència" i, també, "millorar la vida acadèmica i les relacions entre els col·lectius que hi ha a la facultat".

"Hi ha departaments, instituts de recerca, seminaris, tothom fa molta feina i moltes activitats, però a vegades no ens relacionem", deia Llussà, i proposava "recuperar el contacte amb actes com l'inici de curs o diades especials" i obrir la facultat a la societat, establir ponts.

El Llussà pensador considera que "les humanitats no estan en crisi, potser ho està la societat si no és capaç de valorar-les prou", i dóna a entendre que no tot s'acaba en escollir una carrera amb l'únic objectiu de trobar feina: "Hi ha gent que tria una carrera que li assegura una feina, nosaltres preferim pensar a buscar una formació personal sòlida que capaciti els alumnes per fer altres feines. Als països anglosaxons està molt valorat, però aquí no", conclou.

Llussà no era un detractor de la implantació del model europeu d'estudis superiors, el conegut com a programa de Bolonya: "La idea és bona, però com sempre, van fallar en coses. No s'hi van dedicar prou recursos, perquè s'havia de fer amb grups més petits i justament amb Bolonya van arribar la crisi i les retallades".

Sobre l'aposta per la internacionalització del nou rector, Sergi Bonet, s'hi mostrava partidari, per exem?ple, "potenciant els intercanvis d'estudiants, malgrat que el context de retallades no és bo". "La internacionalització també passa per l'intercanvi de professors i la potenciació de la llengua anglesa".