La cerimònia de lliurament dels Premis Nobel, presidida pel rei Carles Gustau de Suècia a Estocolm, es va convertir ahir en un al·legat a favor de l'educació, "que no pot ser privilegi d'un grup exclusiu". Aquest any més que mai van coincidir els discursos pronunciats a Estocolm i a Oslo, on hores abans s'havia lliurat el Nobel de la Pau a l'indi Kailash Satyarthi i a l'adolescent pakistanesa Malala Yousafzai, que també van demanar educació per a tots els nens i nenes.

El president del consell de la Fundació Nobel, Carl-Henrik Heldin, va començar el seu discurs recordant que el Nobel de la Pau ha reconegut aquest any un dret "molt bàsic: el dret a l'educació ia una infància segura, independentment de la religió, el gènere o l'ètnia".

La cerimònia havia començat amb l'arribada a la Sala de Concerts dels reis de Suècia Carles Gustau i Sílvia, al costat de la princesa hereva Victòria i el seu marit, el príncep Daniel, després del que van entrar a l'escenari dels onze guardonats, deu homes i una dona. Guardó que cap hauria aconseguit si no haguessin tingut accés a l'educació, que els va permetre "fer aquests fantàstics èxits" va afegir Heldin.

"Si hem de ser capaços d'abordar els desafiaments a què s'enfronta la Humanitat, l'educació -va dir- no pot ser privilegi per a un grup exclusiu. És fonamental per al desenvolupament i la coexistència pacífica entre nacions i persones". En temps com aquests, la visió d'Alfred Nobel és "més important que mai", va assegurar Heldin, qui va posar èmfasi en que "la importància de l'educació i la investigació no pot subestimar".

Més de 1.570 persones van aplaudir el discurs, entre ells la princesa Magdalena i el príncep Carles Felip que van seguir la cerimònia des de la primera fila del públic. Després de les paraules de Heldin, l'atenció es va tornar als nous Nobel, els èxits van ser presentats per representants de les acadèmies de Física, Química, Medicina, Literatura i Economia. Els premiats es van anar acostant un en un al centre de l'escenari i van recollir de mans del monarca la medalla i el diploma que els acredita com a guanyadors (més un milió d'euros).

Els japonesos Isamu Akasaki, Hiroshi Amano i Shuji Nakamura van rebre el guardó de Física per inventar el díode blau, un premi que compleix "totalment", segons Anne L'Huillierde de l'Acadèmia de Física, amb el desig de Nobel de reconèixer als que han donat "els majors beneficis a la Humanitat".

El desenvolupament del microscopi fluorescent de superresolució, amb el qual s'han fet visibles "detalls essencials" de les cèl·lules vives, ha valgut el Nobel de Química l'alemany Stefan Hell i als nord-americans Eric Betzig i William Moerner, als qui Mans Ehrenberg de l'Acadèmia de Química va donar les gràcies "per compartir la seva màgia amb nosaltres".

El matrimoni noruec format per May-Britt i Edvard Moser, al costat del nord-americà John O'Keefe són Nobel de Medicina per descobrir les cèl·lules que constitueixen un sistema de posicionament en el cervell. "Vostès ens han donat un nou coneixement d'un dels grans misteris de la vida: com el cervell crea comportaments", va dir Ole Kiehn, de l'Acadèmia de Medicina.

El Nobel de Literatura va parlar francès amb Patrick Modiano, que ha realitzat en les seves novel·les una exploració "independent" de la història de l'ocupació alemanya de França en la Segona Guerra Mundial, segons Jesper Svenbro de l'Acadèmia Sueca. El premi d'Economia va ser per al també francès Jean Tirole pels seus estudis anàlisis sobre poder de mercat i la regulació.

La pau compartida

L'adolescent pakistanesa Malala Yousafzai i el president de la Marxa Global contra el Treball Infantil, l'indi Kailash Satyarthi, van recollir a Oslo el premi Nobel de la Pau i van fer una crida a la mobilització en defensa dels drets dels infants i contra la explotació infantil. "Per què els països que anomenem forts són tan poderosos creant guerres, però febles per portar la pau? Per què donar armes és tan senzill, però donar llibres tan dur?", es va preguntar Malala, als seus 17 anys la més jove en guanyar el guardó.

Satyarthi va criticar la cultura del "silenci" i de la "passivitat" i va defensar globalitzar la "compassió transformadora" per impulsar una altra marxa mundial contra l'explotació i la pobresa infantil. Els premiats van llançar un missatge a favor de la tolerància religiosa i cultural, advocant per la coexistència entre diferents creences i posant-se com a exemple perquè els seus països abandonin les disputes polítiques des de fa dècades.

Quan Malala i Satyarthi posaven a l'estrada amb la medalla i el diploma commemoratius del Nobel, un jove va aconseguir apropar-se a ells portant una bandera mexicana i, segons el canal noruec TV2, li va demanar a l'adolescent pakistanesa que no "oblidés" Mèxic. L'estudiant mexicà que, segons la policia noruega, no tenia acreditació va ser retirat segons després per agents de seguretat, que el mantenen retingut.

L'incident va alterar l'inici d'una cerimònia que es va allargar més del normal pels continus aplaudiments del públic i les improvisacions dels premiats en llegir els seus discursos, carregats d'emotivitat.

Malala i Satyarthi, que succeeixen en el palmarès del guardó a l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ), compartiran els 8 milions de corones sueques (879.000 euros, 1,1 milions de dòlars) amb què està dotat el premi de la Pau i la resta dels prestigiosos guardons.