Gairebé el 50% del fòsfor que actualment s'emet a l'atmosfera prové de l'activitat humana, bàsicament de cremar carbó i biomassa, quan fins ara es creia que era només el 5%, segons un estudi internacional que ha liderat el Centre d'Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF-UAB).

La investigació, que va publicar ahir la revista Nature Geoscience, revela que la quantitat total de fòsfor emesa a l'atmosfera s'ha incrementat un 30% en els últims cinquanta anys com a conseqüència d'haver-se doblat les emissions produïdes pels éssers humans.

També assenyala que, actualment, el 43% del fòsfor antropogènic emès a l'atmosfera prové de la Xina, mentre que les emissions per part d'Europa han anat disminuint any rere any. Per realitzar l'estudi, els investigadors han fet un inventari de les fonts naturals i antròpiques de 222 països i territoris entre el 1960 i el 2007.

Els ecòlegs també han tingut en compte mostres de carbó provinents de 13 països diferents i mostres de la biomassa de les dotze espècies d'arbres i dels nou cultius més utilitzats com a combustibles.

El balanç més realista

Segons va explicar ahir Josep Peñuelas, professor del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) que investiga en el CREAF, l'estudi, que s'emmarca en el projecte ERC Synergy Grant IMBALANCE- P, liderat pel CREAF, ha fet "el balanç més realista realitzat fins al moment del fòsfor atmosfèric al planeta".

Segons Peñuelas, el fòsfor és un nutrient essencial per a la vida i juga, a més, un paper fonamental en l'agricultura i en la seguretat alimentària mundial.