Les ofertes més exclusives, com sopar per Cap d'Any en el Liceu després d'un concert de Woody Allen, i les més populars, com veure en família Els Pastorets, formen part de la variada i llarguíssima llista d'activitats culturals que ofereix Barcelona durant les festes de Nadal, que l'Ajuntament xifra en més de 1.500. Una oferta d'espectacles i activitats culturals que creix any rere any, segons els promotors culturals de Barcelona, davant la necessitat d'aprofitar la reactivació del consum propi d'aquestes dates.

Amb aquest objectiu, tots els espais culturals habituals, com teatres, sales de concerts i museus, redoblen esforços. Un clar exemple és el Gran Teatre del Liceu, que per primera vegada obrirà les seves portes la Nit de cap d'any. També ahir va oferir un programa doble amb dos espectacles diferents a la sala principal: Els Pastorets al matí i l'òpera María Stuarda a la nit. "En temps de crisi cal treure la màxima rendibilitat dels espais de què disposem", va explicar el director de comunicació d'aquesta institució, Joan Corbera.

El dubte és saber si hi ha públic per a tanta oferta, sobretot en el cas de nous festivals, com el Suite Festival, que presenten una oferta molt semblant a altres certàmens, com el veterà Festival del Mil·lenni. En aquest sentit, Suite Festival BCN Music Experience, espera completar l'aforament amb els turistes que visiten Barcelona.

Activitats familiars

Els grans concerts també són un pol d'atracció de públic, com els dos que oferirà avui i demà Joaquín Sabina al Palau Sant Jordi, on també actuarà, el 10 i l'11 de gener, l'argentina Martina Stoessel, la mediàtica estrella de Disney Channel coneguda pel seu paper de Violetta. "El mainstream no ha patit els efectes de la crisi", va indicar el president de l'Associació de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC), Jordi Gratacós. "Qui està patint més és la classe mitjana de la música", va afegir Gratacós que, tot i així, va reconèixer que en aquests dies hi ha infinitat de concerts en totes les sales mitjanes de Barcelona perquè "la crisi ha coincidit amb un moment ric creativament i els molts grups que han sorgit els últims anys volen tocar".

Un altre element que afavoreix l'augment de l'oferta cultural és la inauguració de nous espais, com el Museu del Disseny de Barcelona, ubicat a l'edifici del Disseny Hub, o el Born Centre Cultural, que aquest Nadal programa Pastorets, marionetes, tallers infantils i activitats per a tota la família. Anar al teatre en família és una activitat pròpia d'aquestes dates, que els programadors incentiven amb comèdies, com els televisius Polònia i APM Xou!; teatre musical com El Petit PríncepLa Monyos; concerts nadalencs, com la Gran Gala Strauss del Palau de la Música i ballet russos, com El Llac dels Cignes interpretat pel Ballet Nacional de Moscou. A més, espais que normalment no formen part del circuit cultural, com les esglésies, també obren les seves portes per Nadal als concerts de música clàssica, i associacions de tota mena organitzen concerts benèfics i activitats infantils en les seves seus o en centres cívics.