"Fer una exaltació del paper del saxo en el rhythm & blues". Aquest és l'objectiu que s'ha marcat el músic català Dani Nel·lo amb el cicle de concerts Sax-o-Rama, que se celebra aquesta setmana en diferents sales de Barcelona, Girona, Olot, Terrassa i Viladecans.

"Sovint quan es parla del saxo es pensa en el seu paper en el jazz clàssic o contemporani, però s'oblida aquella energia primigènia que aquest instrument va aportar al rhythm & blues des de finals de la dècada de 1940 fins ben entrats els anys 60", afegeix Nel·lo, saxofonista reconegut i un dels músics més inquiets de l'actual panorama musical català.

Sax-o-Rama vol reivindicar aquell legat i posar de relleu el paper imprescindible que va tenir el saxo en estils com el jump blues, el rock & roll, el soul, el blues... "Durant aquells anys, l'època daurada del saxo tenor, aquest instrument era el rei del rhythm & blues, el solista per excel·lència, un paper que més endavant adoptaria la guitarra, sobretot a partir de la irrupció de grups com els Beatles o els Rolling Stones...".

Per poder bastir Sax-o-rama, Dani Nel·lo ha comptat amb la col·laboració de les sales on es portaran a terme els concerts programats: Jamboree Jazz Club de Barcelona, Sunset de Girona, Torín d'Olot, Atrium de Viladecans i Nova Jazz Cava de Terrassa: "La nostra voluntat era portar aquesta reivindicació del saxo a tot arreu, i per sort a Catalunya hi ha molt bones sales, que aposten per la música de proximitat. No tenim res, al contrari, en contra dels grans festivals, que juguen el seu paper en l'oferta musical del nostre país, però al mateix temps s'ha de reivindicar aquestes sales petites que fan de la difusió de la música la seva activitat quotidiana".

Nel·lo rememora en aquest punt que "aquesta any en farà trenta" que es dedica professionalment a la música, i aquesta mena de locals "han tingut un paper imprescindible en la meva trajectòria, com en la de molts dels músics espectaculars que tenim avui a Catalunya; tenim un nivell molt alt".

Sax-o-Rama s'estructura, doncs, en un total de vuit concerts que es faran entre dijous i diumenge d'aquesta setmana en aquelles cinc sales, i en els quals hi participaran, a més del mateix Nel·lo (antic saxofonista dels Rebeldes i que, al marge de la seva carrera en solitari, ha estat promotor i integrant de diverses formacions com Tandoori Lenoir, Nel·lo y la Banda del Zoco, Los Mambo Jambo...); el músic de Boston Sax Gordon, amb una llarga trajectòria i que ha col·laborat amb llegendes com Solomon Burke, Jimmy Whiterspoon o Jay McShann; el britànic Ray Gelato, habitual als premis de la BBC, artista resident al Ronnie Scotts de Londres i amb recitals memorables al Blue Note de Nova York; i el barceloní Big Dani Pérez, actual saxo dels Rebeldes, també amb carrera en solitari i fundador dels Big Jamboree. En el cicle també hi intervenen el Lluís Coloma Trio i la Barcelona Big Blues Band.

El primer dels dos concerts que es faran a les comarques gironines serà divendres 23 a les 10 de la nit a la sala Torín d'Olot, amb l'actuació de Ray Gelato i la Barcelona Big Blues Band; l'endemà, dissabte, a les 11 de la nit, al Sunset hi haurà un recital de Sax Gordon amb el Lluís Coloma Trio.

Sax-o-rama comença dijous al Jamboree de Barcelona amb un doble concert de Sax Gordon ( a les 8 del vespre i a les 10 de la nit). Sax Gordon repetirà divendres a la sala Atrium de Viladecans (9 de la nit) i Big Dani Pérez actuarà al Jamboree de Barcelona (a les 8 i a les 10). Dani Nel·lo tocarà dissabte al Jamboree (a les 8 i a les 10) i Ray Gelato ho farà a la Nova Jazz Cava de Terrassa, amb formació de quartet (10.30). El cicle es clourà diumenge amb un doble recital al Jamboree (8 i 10) en què actuaran tots els músics participants.