El papa Francesc ha reconegut el martiri de 21 religiosos espa?nyols assassinats per "l'odia la fe" durant la Guerra Civil, incloses tres religioses de la congregació de l'Institut de les Germanes de Sant Josep, a Girona. Es tracta de Dolors Oller Angelats, Catalina Margenat Roura i Josefa Monrabal Montaner, que van ser assassinades entre el 26 i el 29 d'agost de 1936, poc després que esclatés el conflicte.

Dolors Oller, nascuda a Banyoles l'any 1869, va dedicar bona part de la seva vida als malalts. L'any 1927 va ser traslladda a Gandia per fundar-hi una casa de l'Institut de les Religioses de Sant Josep de Girona, i va acabar essent nomenada Superiora de la comunitat. Va ser assassinada el 30 d'agost de 1936 a l'edat de 67 anys, juntament amb la seva companya Josefa Monrabal. Totes dues es troben enterrades al cementiri de Xeresa, al País Valencià.

Monrabal va néixer a Gandia l'any 1901, però va fer el noviciat a Girona. Després de professar els seus vots, l'any 1931, va ser destinada a Vila-real (Castelló), on va començar a treballar amb malalts. La mateixa religiosa va confessar a les seves companyes el seu gran desig de ser "màrtir" i d'oferir "la vida per la conversió dels pecadors i la salvació d'Espanya". Va ser assassinada juntament amb Oller quan tenia només 35 anys.

Finalment, Margenat va néixer a Girona l'any 1876 i també va exercir el seu apostolat al servei dels malalts, per qui, assenyalaven les seves companyes, "sentia una extraordinària compassió". L'any 1929 va ser destinada a Barcelona. En esclatar la Guerra Civil, l'any 1936, mentre assistia un malalt, els milicians van entrar a casa seva -era finals d'agost- i se la van emportar arrossegant-la, tot matant-la a l'Arrabassada quan tenia 60 anys. Ja hi ha un procés de beatificació obert a Roma.

A banda d'elles tres, el Papa també ha reconegut el martiri de Pío Heredia i 17 companys seus assassinats el mateix any i per la mateixa raó a Cantàbria.