Representants del món polític, cultural i econòmic van acomiadar ahir l'editor i president del Grup Planeta, José Manuel Lara Bosch, qui va morir dissabte a Barcelona als 68 anys, víctima d'una llarga malaltia contra la qual havia estat lluitant els últims tres anys. Fins a la capella ardent del tanatori de Sant Gervasi s'hi van apropar durant tot el dia diverses personalitats com la ministra de Foment, Ana Pastor; el president de Telefónica, César Alierta; el president d'Onda Cero, Javier González Ferrari; el president de l'Acadèmia de les Ciències i les Arts en Televisió, Manuel Campo Vidal o l'advocat Miquel Roca.

També va acudir a la vetlla el president de la Generalitat, Artur Mas, qui va destacar que "se'n va un gegant de la cultura d'aquest país. Més enllà de les discrepàncies que hi pogués haver en algun sentit, a mi em consta que sempre va ser un gran defensor del país, de Catalunya". Per la seva banda, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va subratllar que Lara Bosch "va ser un gran emprenedor, amic dels seus amics, una gran persona i un gran espanyol". I el primer secretari del PSC, Miquel Iceta va assenyalar que "era un gran empresari i una persona de gran sensibilitat que ha contribuït que Barcelona fos una de les capitals mundials de l'edició".

Món cultural i empresarial

Del sector econòmic, el president de Freixenet, Josep Lluís Bonet, va destacar que "Lara era una persona de principis, íntegre i amb criteri, normalment bon criteri". En la mateixa línia va parlar el president de la Cambra de Comerç d'Espanya, qui va assegurar que l'editor era "un home extraordinari" que "va treballar per al bé de Catalunya i Espanya". Per la capella ardent hi van passar a més, figures destacades com la del president del Grup ACS, Florentino Pérez; l'exministre Josep Piqué, actual conseller delegat i vicepresident segon d'OHL, el president del Grup La Caixa, Isidre Fainé, els propietaris de la firma de joies Tous, el president del grup Husa, Joan Gaspart i el president de Mercadona, Joan Roig, entre altres.

Una de les figures més destacades va ser la del constructor i expresident del FC Barcelona Josep Lluís Núñez -excarcerat recentment- qui va ironitzar dient que era José Manuel Lara qui li aconsellava els fitxatges quan presidia el club blaugrana, malgrat ser de l'Espanyol.

També representants del món cultural van recordar la figura de l'editor durant la seva visita a la capella ardent. L'escriptora i periodista Maruja Torres, guanyadora del Premi Planeta 2000, va dir que "encara que no compartís algunes de les seves opinions, era un home amb el qual sabies que valia la pena compartir la història de la vida". El president d'Onda Cero, Javier González Ferrari, va sostenir que Lara era "l'ànima del grup Planeta" i va destacar que "moltes vegades era ell qui ens animava a nosaltres, més que nosaltres a ell. Avui em sento orfe", va lamentar González Ferrari. També han passat pel tanatori de Sant Gervasi Javier de Godó, president del Grup Godó Comunicació, els periodistes d'Onda Cero Julia Otero i Carlos Herrera, el president del diari La Razón, Mauricio Casals, els escriptors Carlos Ruiz Zafón i Lorenzo Silva o el torero Espartaco, entre molts altres representants del sector cultural.

La cerimònia religiosa de comiat de José Manuel Lara tindrà lloc avui a la una del migdia a la Basílica de la Concepció de Barcelona.