El llibre Fugint de l'Holocaust, que ha publicat el doctor en història de la Universitat de Lleida Josep Calvet, documenta la història dels jueus que van creuar el Pirineu per escapar del nazisme.

Lleida és l'escenari de pas de la major part dels refugiats, encara que Girona també apareix en la narració, de la mateixa manera que Andorra i, fins i tot, Barcelona, on s'ubicaven hotels i domicilis que van acollir algunes-los.

La Península Ibèrica es va convertir en via principal d'escapament per a tots aquests jueus i aquest llibre repassa aquests fets històrics quan es commemoren els 70 anys del final de la Segona Guerra Mundial. A més, el 27 de gener va tenir lloc el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, que correspon a l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau.

Josep Calvet recorre en la seva obra els escenaris de pas dels refugiats a través dels Pirineus en unes difícils condicions per l'orografia del terreny i la meteorologia.

Des d'Espanya, moltes persones van donar asil a aquests jueus que, en molts casos, es van dirigir després a Amèrica o al protectorat britànic de Palestina.

Calvet és autor també d'un llibre publicat el 2010, Les muntanyes de la llibertat, sobre l'arribada a la Península Ibèrica de refugiats de la Segona Guerra Mundial.