Més de mig miler de personalitats del món de la cultura, la política i l'economia van assistir ahir a la basílica de la Concepció de Barcelona al funeral per l'editor José Manuel Lara Bosch, una cerimònia sòbria en la qual va quedar realçada la dimensió humana del que va ser president del Grup Planeta.

Capellans amb la túnica característica franciscana van rebre al pòrtic d'entrada el fèretre amb les restes mortals de José Manuel Lara. Consuelo García-Píriz, vídua de José Manuel Lara Bosch, va fer una breu intervenció al començament de la cerimònia en la qual va presentar el seu marit com "un home bo", al qual tothom coneixia com un empresari emprenedor, però que "dedicava un 25 per cent del seu temps a coses no remunerades".

Al llarg del funeral els capellans van fer lectura de fragments de l'Apocalipsi, de l'evangeli segons Sant Marc. El rector de la basílica va recordar José Manuel Lara Bosch com "un editor global" i "un gegant de la cultura", "un home humil i senzill, que va ajudar els altres i l'Església".

En nom dels seus germans i la seva mare, una de les seves filles va tancar el funeral donant les gràcies als nombrosos assistents: "Allà on siguis estaràs content en veure quanta gent ha volgut assistir a la cerimònia".

"Pare, gràcies, perquè ens has donat una lliçó de vida, sobretot en els últims tres anys", des que li van diagnosticar un càncer de pàncrees, i dirigint-se novament al seu pare va assegurar: "Els teus fills es mantindran sempre units", igual que els néts, que sempre recordaran el seu "Bubú".

El funeral va reunir a la petita basílica barcelonina més de mig miler de representants de tots els àmbits de la societat espanyola, tant de la política i l'economia com dels esports, la cultura i el sector dels mitjans de comunicació.

En representació del Govern espanyol hi havia la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, i els ministres José Manuel García Margallo (Exteriors) i Jorge Fernández Díaz (Interior), mentre que també van donar l'últim adéu a Lara l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero i exministres com Rodrigo Rato, Josep Piqué, Anna Birulés, Miguel Sebastián, Carme Chacón i Narcís Serra.

El president català, Artur Mas, els consellers Francesc Homs (Presidència), Santi Vila (Territori) i Andreu Mas-Colell (Economia) van representar el Govern.

Igualment, van assistir a la cerimònia fúnebre la delegada del Govern a Catalunya, Mª de los Llanos de Luna; l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i l'expresident català José Montilla. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, i el vicesecretari de Política Autonòmica del PP, Javier Arenas, van ser-hi presents.

Una nodrida representació de l'empresariat va acompanyar la família, entre ells César Alierta (Telefónica), Antoni Brufau (Repsol), Jaume Giró (La Caixa), Salvador Alemany (Abertis), Ángel Ron (Banc Popular), Dimas Gimeno (El Corte Inglés), Matías Rodríguez Inciarte (Santander), Salvador Gabarró (Gas Natural), Amancio López (Hotusa), Isak Andic (Mango) i el president de la patronal CEOE, Joan Rosell.