Els rectors universitaris de tot l'Estat van acordar ahir respondre a l'aprovació del decret del Ministeri d'Educació que redueix els graus a tres anys amb un ajornament de la seva implantació.

L'Assemblea General del Consell de Rectors d'Universitats (CRUE) va aprovar per 57 vots a favor i cinc abstencions i un vot en contra una moratòria de dos anys per a l'aplicació del decret, que no es començarà a desplegar fins al curs que comença al setembre del 2016. Les universitats catalanes també van acceptar la moratòria tot i deixar oberta la possibilitat d'alguna "singularitat" amb la implantació d'algun nou grau de tres anys, com podria acabar passant a Girona amb la creació del nou grau en Videojocs.

El rector de la UPC i president de la Associació Catalana d'universitats Públiques (ACUP), Enric Fossas, va apuntar que cap de les universitats catalanes, siguin públiques o privades, ha votat en contra de la proposta i, per tant, totes s'afegeixen a la moratòria.

Segons Fossas, el que planteja aquest ajornament en l'aplicació del decret Wert és "mirar amb calma" els "efectes" de la implantació fins que es pugui determinar si són positius per a les universitats i els estudiants.

En aquest marc, va recordar que el Consell Interuniversitari de Catalunya haurà d'acabar de discutir la proposta de moratòria i com l'aplica a Catalunya.

En roda de premsa després de la reunió de l'Assemblea, el president de la CRUE, Manuel José López, va admetre que les universitats "no es poden obligar" a aquesta moratòria, però la gran majoria d'universitats s'han compromès a no introduir els graus de tres anys, de manera que no n'hi haurà abans del curs que comença al setembre del 2017.

"Creiem que no és el moment d'introduir una modificació d'aquesta naturalesa perquè no està suficientment avaluat el sistema, i si es volia fer aquesta modificació cal una moratòria en el sistema", va dir López, que va apuntar que malgrat tot, en aquests dos anys les universitats aniran treballant en l'aplicació del sistema i no estaran "simplement esperant".

Segons va explicar, el que mou els rectors a adoptar aquesta decisió és la "qualitat acadèmica dels títols", la "igualtat d'oportunitats per als estudiants" i la voluntat d'evitar "confusions" en l'aplicació del decret.

Segons els rectors d'universitat, lluny dels 150 milions d'euros que segons el ministre Wert s'estalviaran les famílies, la inversió pública al sistema universitari públic caurà entre 750 i 800 milions d'euros. "El fet que els graus siguin de tres o quatre anys no ha de ser una qüestió d'estalvi econòmic, sinó de la qualitat de la formació".