El guionista, director de cinema i actor Joan Potau (Barcelona, 1945) ha mort, tal com va confirmar ahir l'Acadèmia del Cinema Català. Entre molts altres, Potau va fer el guió de sèries com El comisario i Periodistas, i com actor va actuar a Airbag, Belle epoque, El rey pasmadoMapa de los Sonidos de Tokio. Com a director, Potau va dirigir No respires: el amor està en aire (1999), San Bernardo (2000) i Manolito Gafotas en ¡Mola ser jefe! (2001).

Joan Potau Martínez va estudiar Dramatúrgia i Direcció Escènica a l'Institut del Teatre de Barcelona. Autor de còmics, ha escrit diversos guions sol o en col·laboració per al cinema i la televisió.

Algunes de les sèries són deu episodis d'El comisario; un episodi de De moda, Bailando con Xavier Cugat, San Bernardo, Código natural, A los que aman, Tuve un sueño contigo; dos episodis de Periodistas o, entre d'altres, catorze episodis de Les guillermines del rei Salomó.

Així mateix, va intervenir com actor en diferents pel·lícules, la darrera Mapa de los sonidos de Tokio, d'Isabel Coixet, però també va actuar entre d'altres a Haz conmigo lo que quieras, Entre abril y julio, Entre las pieras, Agujetas en el alma, Parabellum, Airbag, ¿De qué se ríen las mujeres?, Todos los hombres sois iguales, Belle epoque, la sèrie El viatgeCrits sords.

Després de formar-se a l'Institut del Teatre, a Barcelona, Joan Potau va iniciar la seva carrera com a guionista a la televisió amb programes com Les Guillermines del rei Salomó, una experiència que li va servir per començar a treballar en el cinema.

El 1992 va guanyar el Goya al Millor Guió Adaptat per la seva participació a El rey pasmado, que va dirigir Imanol Uribe. A Airbag, de Juanma Bajo Ulloa, va interpretar un dels mafiosos, i va tenir molts papers secundaris.