El sisè festival de dansa d'Olot, el Sismògraf, serà una fira destinada a programadors culturals, agències, responsables de biblioteques i tota mena d'agents d'espectacles. És a dir, serà una mostra per a la gent que pot contractar dansa i disposa de mitjans per fer-la arribar al públic. També hi haurà ofertes per les escoles de balls de saló, country i folck. La intenció és que el Sismògraf sigui una gran festa que aplegui tota la gent interessada per la dansa de Catalunya. També està garantida la presència de la Catalunya del nord.

Ahir al matí, al costat del Sismògraf (detector de moviments) del Museu dels Volcans d'Olot va tenir lloc la presentació de la sisena edició del festival, la qual ha de suposar un canvi en qualitat i difusió respecte als passats.

El certamen de dansa tindrà lloc els dies 24, 25 i 26 d'abril i l'objectiu és que sigui el primer d'una concentració comparable als altres cinc festivals de referència cultural a Catalunya: el festival de la música de Vic, el festival de circ de Reus, la fira del teatre al carrer de Tàrrega, el de cultura popular de Manresa i la mostra de teatre familiar d'Igualada.

Per aconseguir fer del festival d'Olot l'epicentre de la dansa a Catalunya, més de vint companyies de dansa oferiran una àmplia selecció de propostes de diferents formats i per a sensibilitats diverses: des de produccións de grans itineraris al Teatre Principal, a representacions a l'aire lliure per a tots els públics, fins a peces més delicades concebudes per a espais més reduïts.

A l'acte de presentació van participar Josep Maria Corominas (alcalde d'Olot per CiU), Xavier Soy (Diputació de Girona), Jordi Sellas (Departament de Cultura) i Tena Busquests (directora del festival). "El festival que detecta el moviment -va explicar Busquets- el que vol fer és intentar explicar la dansa al nostre país". Va afegir: "Hem de ser capaços de detectar aquest moviment arreu, tant a les companyies, com en els teatres i fer moure i donar vida als creadors". Va assenyalar que el festival mostrarà experiències en dansa fàcilment reproduïbles a tots els municipis de Catalunya.

"Hi havia un espai cultural -va assenyalar Jordi Sellas- que era molt important que poguéssim ocupar". Segons ell, es tractava del de la dansa. "Penseu -va descobrir- que les entitats de l'àmbit de la dansa giren uns 7'5 milions anuals a Catalunya".

Xavier Soy va preveure que la iniciativa "serà un èxit des del punt de vista cultural i generarà activitat econòmica per als pobles i per al país".

"El festival -va apuntar Josep Maria Corominas- forma part d'una línia estratègica". El concepte buscat és, segons ell, consolidar a Olot un esdeveniment cultural de referència nacional. L'alcalde va preveure: "Serem capaços d'atraure artistes de la Catalunya Nord".

En aquest sentit, va concretar que fa pocs dies varen trobar-se a Thïr amb agents culturals de la part francesa. De la trobada va sortir-ne un compromís destinat a garantir la presència a Olot d'una important representació del sud de França.

Cartell

Roger Bernat, ballarí internacional de projecció internacional, és un dels atractius de la programació. En el llistat també resalten la companyia Maria Antònia Oliver, que du a Olot l'espectacles lasmuchas i la quebequesa Andréane Leclerc i Sol Picó o Àngels Margarit.

Entre les estrenes cal subratllar: Onetoanother de la companyia Cobosmika i la nova creació de Danat Dansa Epileg d'un inici (el secret de les Meduses) .

El festival Sismògraf té un pressupost de 300.000 € pagats per La Generalitat, la Diputació i l'Ajuntament.