Els Coma-Cros donen nova documentació a l'Arxiu de Salt

El fons és ric en material sobre els conflictes obrers dels 30 i les col·lectivitzacions, a més de contenir moltes fotografies

06.02.2015 | 15:04
Els Coma-Cros donen nova documentació a l'Arxiu de Salt

La família Coma-Cros Raventós ha donat una part important de la documentació de l'empresa Sucesora de J. Coma y Cros a l'Arxiu Municipal de Salt.

Juan Coma-Cros Cazes, pare dels donants i propietari de l'empresa, havia guardat al seu despatx barceloní un gran nombre de documents de la fàbrica tèxtil saltenca datats entre el 1894 i el 1967.

Entre els objectes hi ha un llibre de registre de personal, retalls de premsa, fitxes de maquinària i material, fitxes d'empreses i clients, documentació relativa al personal, mostraris de roba, fotografies i, entre altres aspectes, documentació relativa a la celebració del centenari d'una empresa les naus de la qual estan avui ocupades per activitats culturals com una seu de la Universitat Oberta de Catalunya, la Biblioteca Iu Bohigas o el centre teatral El Canal.

Fonts de l'Ajuntament de Salt han indicat que la part més valuosa de la donació la formen els documents sobre els conflictes obrers de la dècada dels anys 30 del segle XX. En especial, la joia de la corona són tots aquells relatius a la col·lectivització de la fàbrica en els primers moments de la Guerra Civil quan va passar a anomenar-se Fàbrica Kropotkin. Col·lectiva Obrera Coma-Cros.
Salt ja disposava d'una part molt important del fons d'aquesta fàbrica que van donar els responsables de l'empresa l'any 1997 i l'any 1999, quan es van tancar les oficines de Barcelona.

L'any 2001, en plena rehabilitació l'edifici, es va localitzar un gruix de documents corresponents a l'administració del personal. Però per motius d'espai es varen deixar temporalment en dipòsit a l'Arxiu Històric de Girona.

Després de solucionar els problemes logístics, l'Ajuntament de Salt ha començat a tramitar la recuperació del fons per tenir agrupat en un mateix lloc tota la documentació de la fàbrica tèxtil del Veïnat que tan important va ser per al desenvolupament del barri i de Salt en general.
Mentrestant, un cop ingressada aquesta donació, els tècnics de l'Arxiu Municipal de Salt començaran les tasques arxivístiques pròpies per possar la documentació a disposició dels investigadors i del públic en general. Aquestes tasques consisteixen en la neteja, l'ordenació, la classificació, la descripció i la digitalització de tots els documents.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema