Un total de 733 teòlegs i intel·lectuals de 35 països han signat una carta dirigida al cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, en què li expressen la seva "consternació" perquè va prohibir que el teòleg crític Juan José Tamayo pronunciés una conferència en una església de Barcelona.

El passat 15 de gener, el cardenal Sistach va prohibir que Juan José Tamayo, secretari general de l'Associació Teològica Juan XXII i director de la Cátedra de Teología i Ciències de les Religions Ignacio Ellacuría de la Carlos III de Madrid, pronunciés una conferència sobre els 25 anys de la mort d'Ellacuría a la parròquia de Sant Medir de Barcelona.

La conferència es va haver de traslladar a un altre local parroquial llogat a un partit polític.

La prohibició de la conferència a l'església va suscitar polèmica i va causar malestar en sectors cristians progressistes, organitzacions cíviques i institucions universitàries i va originar crítiques de religiosos i capellans cap a l'arquebisbe, que ja havia prohibit la intervenció de Tamayo a l'església en dos anys anteriors.

"Hem rebut amb consternació la prohibició a la parròquia de Sant Medir per part de l'arquebisbat de Barcelona d'acollir la conferència programada del professor Juan José Tamayo El missatge d'Ellacuría amb motiu del 25è aniversari del seu assassinat, es pot llegir a la carta.

La carta, impulsada pel director del Centre d'Estudis Socials de la Universitat de Coimbra, Boaventura de Sousa Santos, i la teòloga i professora de la mateixa universitat Teresa Toldy, retreu a Sistach "la repressió de teòlegs progressistes" i li recorden que això "no compta amb el suport del papa Francesc".

Per als signants de la carta, entre els quals figuren José Manuel Caballero Bonald, Laura Freixas, Almudena Grandes, Luis García Montero, Gustavo Martín Garzo, Jorge Riechmann i Juan Goytisolo, prohibir la conferència de Tamayo a l'església "s'inscriu en les tendències que pretenen contrarestar el procés d'obertura en curs a l'Església catòlica". La carta diu que Tamayo "lluita per un ecumenisme interreligiós".