L'any de naixement de l´escriptora gironina Aurora Bertrana i Salazar ha estat motiu de debat o de confusió durant anys. L´Ajuntament de Girona ha reconegut la seva tasca col·locant una placa a la casa on va néixer i dedicant-li un carrer, però ha col·laborat a no resoldre aquest conflicte.

Quim Torra explica al periòdic digital Eldimoni. com que el consistori va col·locar fa anys dues plaques amb dates diferents. Una és a l´habitatge on va néixer l´escriptora, al carrer de les Hortes, 18. L´altra pertany al carrer que li va dedicar l´Ajuntament, a Vila-roja. A la primera, l´any de naixement que hi apareix és el 1899, mentre que a la del carrer l´any és el 1892. Torra plantejava l´enigma i animava a resoldre´l, tot assegurant que tenia la solució en un escrit de la mateixa autora, on parlava del seu pare Prudenci Bertrana, que no va voler revelar per mantenir la incògnita.

El mateix Torra apuntava que a la Gran Enciplopèdia Catalana la data apuntada era la del 1899. Segurament es referia a l´editada en paper. Almenys ara, la versió digital exposa que Aurora Bertrana va néixer a Girona el 29 d´octubre de 1892 i va morir a Berga el 3 de setembre de 1974. La solució al joc proposat per Torra a Eldimoni.com sobre les plaques l´ha posat sobre la taula un dels seus descendents. L´eugenial professor Albert Quintana explica que ha fet diverses recerques i considera que «la placa que està malament és justament la que anuncia la casa on va néixer, que ja té delicte».

El mateix però, apunta que la seva família (Quintana) estava emparentada amb la família Salazar del segon cognom de l´Aurora Bertran i que va demanar ajut del seu pare per trobar algun document o record original de família que pogués corroborar la data correcta, ja que ja hi havia hagut una confusió.

El document clau és una Tarjeta de Identidad Profesional de Trabajadores Extranjeros emesa pel Ministerio de Trabajo del Estado Español, que l´autoritza a treballar a Barcelona del 5 de juny de 1965 al 8 de febrer de 1966. En aquesta targeta d´identitat s´especifica que la persona autoritzada és «Aurora Choffat Bertrana de nacionalidad Suiza, natural de Gerona, nacida el 29 de octubre de 1892».

Quintana explica que aquest document, que conté una fotografia i una signatura original d´Aurora Bertrana, va aparèixer dins d´un llibre de la mateixa escriptora. Aquesta targeta permet saber que malgrat que es va casar amb Denys Choffat en la seva primera estada a Suïssa -durant els anys de la dictadura de Primo de Ribera- del qual va acabar separantse durant la Guerra Civil Espanyola, va conservar, oficialment, el cognom i la nacionalitat que li va atorgar el seu marit. Quintana també indica que l´Estat la va considerar una ciutadana estrangera que s´havia de renovar el permís de treball, més o menys dues vegades l´any, amb la consegu?ent supervisió de la policia franquista.