Després d'haver estat gravant a Irlanda, el director català Albert Serra ha escollit la Masia Sant Jordi de Mollé, a Vallfogona de Balaguer (Noguera) per ultimar la gravació de la seva nova pel·lícula Singularity.

Hi van arribar dimecres passat i s'hi estaran fins al 18 de febrer. Hi participen una quinzena d'actors, cap d'ells professional. Serra va explicar ahir als periodistes que Singularity és "completament fantasiosa" i que més que una pel·lícula és una "instal·lació barroca" amb la mineria com a nexe comú.

Singularity ha estat l'escollida per l'Institut Ramon Llull entre una vintena de projectes per representar la cultura catalana a la Biennal de Venècia.

La Masia Sant Jordi de Mollé és propietat de la Fundació Sorigué. La presidenta de Sorigué, Anna Vallès, va dir que ha estat una experiència molt interessant i casual. "Estem molt contents de tornar a tenir el món del cinema a Lleida. Vam començar amb Wim Wenders, després amb el projecte Moviement, estem també treballant en la producció d'un documental del director alemany Armin Linke i ara en el projecte de l'Albert Serra, que ens ha permès tornar a col·locar Lleida dins el mapa de l'art contemporani a Catalunya".

Segons Serra, la pel·lícula és un contrast d'imatges antigues i modernes. Té un tractament plàstic molt més elaborat que les pel·lícules anteriors, amb més postproducció digital, i la imatge d'interiors està molt més elaborada.

"He creat un món artificiós que no havia fet mai, amb unes imatges mentals i atmosfèriques i amb molta abstracció. És una producció molt coral", va dir.

"La gràcia de les imatges és la barreja, són atemporals, no se sap si són reals o no. És una instal·lació molt barroca amb cinc pantalles on passen moltes coses al mateix temps. Són múltiples històries que s'entrecreuen, amb estètiques del passat i del futur i les pantalles ho tornen tot una mica més difús i barroc", va dir Serra.

Singularity s'estrenarà en format de gran instal·lació audiovisual del projecte Catalunya organitzat per l'Institut Ramon Llull en la 56a Exposició Internacional d'Art 2015 La Biennale di Venezia. L'objectiu de l'Institut Ramon Llull (IRL), tal com va dir el seu cap de l'àrea de creacions, Damià Martínez, és la promoció i difusió de la cultura catalana.

Per quart any consecutiu, l'IRL tindrà un pavelló propi dins els Eventi Colaterali. Com cada any, va explicar Martínez, es convoca un concurs públic per triar el projecte que es portarà a Venècia. La comissària Chus Martínez va presentar el projecte de l'Albert Serra i aquest va ser l'escollit.

Pel museu d'art contemporani Tate Modern, de Londres, també passaran un fragment molt breu de la pel·lícula però només amb una pantalla.