Els germans Roca, propietaris del segon millor restaurant del món, El Celler de Can Roca, van presentar ahir a la Berlinale el seu viatge culinari per sis ciutats de quatre països americans, una "experiència inèdita" immortalitzada en el documental Cooking up a tribute, que ahir a la nit es va estrenar mundialment en el marc del certamen de cinema que se celebra a la capital alemanya.

Segons Joan Roca, aquest viatge ha estat per a ell, igual que per als seus germans Josep i Jordi, "molt enriquidor" i ha permès obrir al món "una nova forma d'entendre la internacionalització de la cuina, d'un restaurant". En una trobada amb la premsa, el xef gironí va subratllar que el projecte de tancar cinc setmanes El Celler per fer-lo itinerant "té sentit pel fet de no ?haver obert altres restaurants al món".

El viatge va consistir a anar a Houston, Dallas, Mèxic DF, Monterrey, Bogotà i Lima i tractar d'imaginar com seria El Celler de Can Roca a cadascuna d'aquestes ciutats, "amb el que això comporta d'aprenentatge i d'exercici de creativitat per plantejar un menú semblant pel que es refereix a l'estructura" del seu restaurant, va dir.

Una segona marca

El xef va assenyalar que creu possible "conceptualitzar una segona marca" d'una idea de cuina, i va afegir que, això no obstant, el que no poden és replicar el "restaurant emblema", per un "plantejament de valors i d'honestedat", ja que entenen que està associat a ells.

La idea del viatge va sorgir quan la revista britànica Restaurant va encimbellar l'establiment gironí com el millor restaurant del món el 2013 -a l'any següent va descendir a la segona posició-, va explicar. "I dius: ara què? La resta precisament era sortir d'aquella zona de confort, d'aquell moment, i imposar-nos un repte nou que era desplaçar-nos i començar de nou en un altre lloc, on haguéssim de fer l'esforç de conèixer per poder plantejar una nova cuina", va precisar.

Dirigit per Luis González i Andrea Gómez, Cooking Up a Tribute combina seqüències més pausades, aquelles en les quals apareixen els germans degustant productes nous, amb moments d'absolut tràfec a la cuina. "És increïble a vegades la tranquil·litat amb la qual ells anaven per la cuina, mentre en paral·lel estaven els caps, els aprenents, tots els cuiners que els ajudaven, amb aquest atrafegament", va dir Gómez

Amb aquest mateix ritme pausat i reflexiu, Roca va explicar que entre els cuiners de tot el món existeix "una sinergia, una complicitat i una generositat", com la que queda reflectida en el documental. "No hi ha res millor que anar amb un amfitrió que coneix bé aquesta cuina", va dir en referir-se a tots els col·legues d'ofici amb els quals es van reunir i les escoles dels quals van visitar.

Colòmbia, el descobriment

Els germans Roca es van emportar llavors amb la finalitat de cultivar productes que van conèixer durant el seu viatge i "enriquir el rebost", perquè el que no faran, va assegurar, és un sense sentit com "fer viatjar producte fresc".

El "gran descobriment" en el seu viatge va ser Colòmbia, de la qual els va sorprendre profundament "la seva gran diversitat i la gran quantitat de productes nous" per a ells, així com també les cuines autòctones, populars, "riques i amb una diversitat interessantíssima". Així com Perú i Mèxic ja són països consolidats, a Colòmbia "comença a gestar-se una revolució gastronòmica", va afegir.

Després d'aquesta primera gira, els germans Roca ja es troben preparant la pròxima, ja que es tracta d'un projecte a tres anys. "Aquest any tenim moltes ganes de plantejar el repte d'anar a Turquia i veure el Mediterrani des d'una altra òptica", va avançar Roca, poc abans de l'estrena del documental, que es va projectar dins de la secció de "Cinema culinari".