David Trueba ha publicat la seva quarta novel·la, 'Blitz' (editorial Anagrama), que narra la història d'un jove arquitecte paisatgístic al que se li capgira la vida d'un dia per l'altre i es troba completament sol a Alemanya. L'obra progressa a través de les reflexions del personatge sobre l'angoixa que provoca el pas inexorable del temps i sobre la solitud que emergeix quan un perd els seus refugis. L'escriptor i cineasta ha incorporat dibuixos dins l'obra perquè no veia possible que un arquitecte escrigués un llibre "sense dibuixar res". El títol, 'Blitz', que significa "llampec" en alemany, fa referència a la "fugacitat de la vida i l'existència", concepte omnipresent a la novel·la.

David Trueba ha analitzat tòpics com "no tinc temps per res", "m'ha passat el temps volant" i n'ha extret unes conclusions que queden reflectides a 'Blitz'. "I si hi hagués temps per tot?", es pregunta. Trueba veu factible realitzar tot allò que volem en una sola vida. Per poder fer-ho, però, el cineasta assenyala que ens manca quelcom: observació.

L'escriptor i cineasta també ha remarcat el seu objectiu quan escriu o quan filma: pertorbar. Trueba creu que hi ha "massa masturbació i massa poca pertorbació", és a dir, els autors tenen tendència a fer obres que complaguin al lector o espectador i no intenten provocar un desacord o una reflexió. A Trueba li agrada provocar conflictes "no violents", que la gent xoqui "en no veure o no llegir allò que esperava".

El creador de 'Vivir es fàcil con los ojos cerrados' (2013) ha explicat el procés de passar de guionista o cineasta o escriptor de novel·les. Trueba afirma que el procés "no presenta tanta ruptura com aparenta", que es tracta de "dos vestits diferents" que normalment "s'ignoren" però que en certes ocasions "es desafien".

Feia set anys que Trueba no publicava un llibre. 'Saber perder' (Anagrama, 2008) va ser l'última novel·la que va escriure l'escriptor i cineasta, i va ser guardonada amb el Premi Nacional de la Crítica. 'Blitz', que ha presentat dijous a Barcelona, ja es troba disponible a les llibreries.