El festival Temporada Alta tindrà aquest 2015 dos noves seus: Torroella de Montgrí i Palafrugell. Quan el director del festival, Salvador Sunyer, va fer la valoració de la darrera edició ja va avançar la intenció d'estendre la cita més enllà de Girona. En aquesta línia, han comptat amb la complicitat de la Fundació Vila Casas que patrocinarà els dos espectacles que es podran veure a l'Espai Ter de Torroella i el Teatre Municipal de Palafrugell. El festival encara no sap què hi programarà però el director ja ha avançat que seran espectacles de creació contemporània per a un públic ampli. "La intenció és que amb el temps la es converteixin en dues subseus amb personalitat pròpia", ha manifestat Sunyer.

La intenció del festival Temporada Alta de tenir seus més enllà de Girona comença a ser una realitat. Aquest matí s'ha presentat l'acord entre el festival, els ajuntaments de Palafrugell i Torroella de Montgrí i la Fundació Vila Casas per portar dos espectacles a aquestes ciutats.

El festival neix de la iniciativa privada de Bitó Produccions el 1992 però sempre ha comptat amb molta relació amb les institucions públiques (el 50% de la cita es finança amb diner públic). Ara bé, un dels maldecaps del seu director és des de fa temps augmentar la quota que aporta la part privada, actualment a l'entorn del 25%.

En aquest sentit, el festival va anar a buscar la Fundació Vila Casas, especialitzada en la difusió de l'art contemporani i que disposa de dos espais a aquestes poblacions: Can Mario dedicat a l'escultura contemporània a Palafrugell i el Palau Solterra de fotografia contemporània a Torroella de Montgrí. Segons ha explicat Sunyer, de seguida es van avenir i van decidir dur dos espectacles a aquestes poblacions, pagats en part per la fundació. "La fundació el que pretén és deslocalitzar el festival i portar-lo fins a la comarca del Baix Empordà, on hi tenim presència i es respira cultura pels quatre costats", ha destacat el director general de la fundació, que no ha volgut desvetllar però la quantitat econòmica que hi destinaran.

El projecte compta també amb la implicació dels dos ajuntaments, que cedeixen l'Espai Ter i el Teatre Municipal. Els dos alcaldes han remarcat la importància de poder oferir als seus ciutadans espectacles del nivell del Temporada Alta i s'han felicitat d'incorporar-se com a seus del festival. També han remarcat la importància de la col·laboració entre el món públic i el privat, com ha passat en aquesta ocasió.

Un projecte que ha d'anar a més

El festival encara no ha decidit quins espectacles es podran veure en aquetes dues ciutats però Sunyer ha avançat que aniran lligat a la creació contemporània. Tanmateix, ha concretat que no seran "espectacles marcians", sinó que la intenció és que atreguin un públic ampli.

El director també ha dit que el que neix com una col·laboració tímida amb només dos espectacles espera que vagi a més i que en uns anys ja siguin diverses les creacions que es puguin veure. "Palafrugell i Torroella han de ser subseus amb personalitat pròpia", ha declarat. En aquest sentit, el festival apostarà perquè cadascuna de les ciutats s'especialitzi en un tipus concret d'espectacle.

Sunyer també ha dit que estan treballant en convenis similars a aquest amb vistes a l'edició 2015 i que aniran allà on se'ls vulgui acollir. No obstant això, ha remarcat que la intenció és que la columna vertebral de la cita es mantingui a Girona però que, ja que són el Festival de Tardor de Catalunya, es puguin veure espectacles a diversos punts del país.