Miquel Solà, catedràtic del Departament de Química de la Universitat de Girona (UdG), i Joaquim Fort, catedràtic del Departament de Física, han estat distingits amb un dels premis ICREA Acadèmia 2014 que concedeix la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), amb l'objectiu de reconèixer la trajectòria i l'excel·lència científica dels professors i doctors d'universitat que exerceixen la seva tasca investigadora en els centres de recerca de la Generalitat de Catalunya en els darrers cinc anys.

Segons ha informa la UdG, Miquel Solà (Fonteta, 1964) ha rebut la distinció en l'Àrea de Ciències Experimentals i Matemàtiques, la segona després d'haver estat guardonat ja el 2009. És especialista en química teòrica i computacional, una branca de la química que intenta predir el funcionament d'una determinada reacció a través de càlculs realitzats amb ordinadors de gran potència. La seva recerca se centra en l'estudi teòric dels mecanismes a través dels quals es produeixen les reaccions químiques de determinades molècules orgàniques, bioinorgàniques i organometàl·liques amb un èmfasi particular per l'estudi dels ful·lerens i la seva reactivitat.

Per la seva banda, Joaquim Fort (Madrid, 1966), que ha rebut la seva distinció en l'Àrea d'Humanitats, és expert en la modelització de fenòmens evolutius que han succeït durant la història, és a dir, en representar adequadament una realitat passada mitjançant operacions matemàtiques per mirar de comprendre millor un procés determinat. Les equacions desenvolupades per Fort treballen amb dades cada cop més acurades i també tenen en compte altres aspectes, com ara les característiques del terreny, per reconstruir de manera fidedigna un esdeveniment del passat. Per exemple, les migracions del Neolític. O la definició d'uns paràmetres per estimar la velocitat de retrocés d'un idioma autòcton en ser substituït per un idioma veí.