El centre cultural Arts Santa Mònica de Barcelona proposa un recorregut pel pop català a través d'una exposició retrospectiva, Popcèntric, que repassa els 50 anys d'història d'aquest gènere musical.

Popcèntric és "una exposició on sona música", en concret, més de 200 cançons que poden escoltar-se durant tot el recorregut, segons va explicar ahir durant la presentació de la mostra el comissari, Lluís Gendrau.

L'exposició, amb una alta presència gironina amb noms des de Lluís Llach a Sopa de Cabra o Adrià Puntí, incorpora 160 videoclips, disseny gràfic i moda per "mostrar la interacció entre artistes i creadors, pintors i dibuixants", com per exemple la il·lustració que Miró va regalar a Raimon per a la portada del seu àlbum Cançons de la roda del temps, en què interpreta poemes de Salvador Espriu.

Els fotògrafs que van retratar les estrelles del pop per a les cobertes dels discos i els cartells també tenen menció especial en l'exposició, com Francesc Fàbregas, Xavier Mercadé, Toni Catany o Colita.

La idea de l'exposició parteix de la discogràfica Concèntric, considerada com "el primer segell del pop català", que aquest any commemora el 50è aniversari del llançament del seu primer disc i que en sis anys va posar 148 àlbums al mercat, va recordar el director d'Arts Santa Mònica, Jaume Reus.

Perquè Popcèntric "estigués viu", va emfasitzar Reus, s'han programat activitats complementàries, i cada divendres hi haurà concerts en directe de grups actuals, que inaugurarà el DJ Phil Musical, Òscar Dalmau, el 17 de febrer.