Dimecres vinent és Dimecres de Cendra, i comença la quaresma d'aquest any 2015. Recordem que la quaresma és el camí cap a la Pasqua. Aquesta és la seva finalitat. En la celebració del Dimecres de Cendra, és tradició imposar cendra sobre el cap. El significat d'això ens el donen les dues expressions que ens poden fer servir en el moment de la imposició: "Recorda, home, que ets pols i que a la pols retornaràs", i "Converteix-te i creu en l'Evangeli".

Confesso que durant un temps només feia servir la que diu "converteix-te i creu en l'Evangeli", perquè em semblava que el fet que som pols i que ens hi tornarem és evident, però que no era necessari recordar-ho per estimular la conversió quaresmal.

Els fets i situacions de la vida m'han fet adonar que totes dues expressions es complementen, i que l'una fa necessària l'altra.

Sovint m'han preguntat -sobretot en reunions de joves o de pares- per què cal creure en l'Evangeli de Jesús i no en textos o ensenyament d'altres pensadors, mestres, persones il·lustres, lídres que han deixat petja en la humanitat. Cal notar que l'expressió "creure en l'Evangeli" no significa fiar-se d'uns llibres o d'una doctrina, sinó d'una persona -de Jesucrist- i, per això, de l'Evangeli o Bona Notícia, que és la seva vida, ensenyaments, fets, mort i resurrecció.

Per respondre a la pregunta cal recórrer a preguntar-nos si necessitem Jesucrit i la seva proposta de Salvació i de Vida.

Necessitem constatar la nostra fragilitat humana, que s'expressa molt bé amb la imatge de la pols.

No ens agrada constatar les nostres fragilitats, però no ens enganyem, perquè són l'experiència sovintejada de la vida. Pensem en malalties, fracassos, decepcions, manca de forces, incapacitat per afrontar situacions, el dolor, la injustícia... i, sobretot, la mort.

Recordo d'una pel·lícula el diàleg entre dos espies amb una relació especial d'adversaris i amics alhora. Un era del bloc occidental i l'altre del bloc soviètic. Aquest darrer manifestava que la seva vida tenia sentit per aconseguir la nova pàtria revolucionària i el nou món de la justícia. L'altre confessava que ell posava en perill la seva vida per guardar la veritable democràcia i les llibertats (Extret del full Parroquial d'aquesta setmana).