Dualitats, Solsticis i Blueism són els noms de les tres exposicions que Tom Carr, Rusó Cusó i Marta Vergonyós, respectivament, mostren al Museu d'Escultura Contemporània Can Màrio de Palafrugell.

Les tres exposicions temporals, que es podran veure fins al pròxim 24 de maig, indaguen sobre la llum des de perspectives ben diferents. D'una banda, Carr explora sobre el món de les dualitats reflexionant entorn la complexitat i la senzillesa. Cusó plasma el pas del temps, morir i renéixer mitjançant una mostra insòlita, fosca, que compta amb dos rosetons que van sincronitzats. I Vergo?nyós dóna la volta en clau positiva al concepte de blueism.

Les exposicions reflexionen i experimenten amb la llum, el món que ens envolta i els contrastos des de perspectives totalment diferents. D'una banda, el tarragoní d'ascendència nord-americana, Tom Carr, aprofita obres seves creades des dels anys 80 per conformar una exposició al voltant de les dualitats i la geometria, del cercle a l'espiral, l'hèlix o la piràmide en recerca de l'harmonia formal.

"Es tracta d'una recerca que aconsegueix arribar a la síntesi de la forma a través de la senzillesa i la complexitat", va explicar ahir la comissària de la mostra, Fina Duran. El mateix escultor, Tom Carr, detallava que ell mateix estava "gaudint molt" de la mostra. Segons l'artista, es tracta d'una exposició que té vida pròpia i que vol apropar-se al visitant.

"M'he adonat que sóc un conjunt de contrastos, vaig néixer a Catalunya però vaig viure molts anys als Estats Units, tinc mare valenciana, m'agraden les coses lleugeres i les pesades i l'exposició és un reflex del meu ésser com a persona, el meu jo artístic", va detallar Tom Carr.

L'obra compta amb escultures, dibuixos i peces que, com si fossin mòbils, pengen del sostre. A més, l'exposició compta amb una novetat inèdita. Es tracta d'un recull mitjançant un muntatge audiovisual de les peces que des de fa cinc anys i mig ha anat creant diàriament. "Cada dia faig una obra i ho publico a la web, és Food for Thought i per primer cop s'exposarà perquè tothom pugui veure-ho", va explicar Carr.

L'escultor ha creat, amb l'ajuda d'un equip d'artistes emergents, un conjunt de projeccions amb ombres que es projectaran a la façana del museu. Seguint amb la línia dels contrastos i la llum, les obres es projectaran amb colors vermellosos i la resta, en color blanc. "S'aprofita l'estructura del museu per fer-ho més vistós", assenyalà Carr.

A la sala paral·lela, els interessats també podran veure la mostra Solsticis de Rosó Cusó, una artista que manté una estreta vinculació amb la natura i el llegat cultural basant-se amb la simplicitat de les formes geomètriques més bàsiques, sobretot el cercle. "La mostra vol representar com es veu la llum durant el dia del solstici d'hivern i el solstici d'estiu", va explicar la mateixa artista.

La mostra de Marta Vergonyós està dedicada al blueism, una malaltia que pateixen les dones amb afició per la literatura i un gran anhel de coneixement. L'exposició arrenca el 2009, quan l'escultora va realitzar una beca de creació artística a Sant Martí d'Empúries. Durant tres mesos, Vergonyós va enregistrar la sortida i la posta de sol des del mateix enquadrament. "La idea era dotar a un ritual quotidià un enfocament bell i de transcendència", va explicar l'artista. A més, la mostra compta amb una "taula-altar" on es mostren els diversos objectes poètics que Vergonyós va crear durant la seva estada a prop del mar.

Durant els tres mesos d'obertura al públic, l'artista convidarà altres pensadores, per dialogar amb elles sobre el concepte de la mostra o altres aspectes vitals.